Kiterjeszti bűnmegelőzési programját a polgárőrség

2016.09.16 16:47

További ötven településsel bővíti kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramjának helyszíneit az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), így már háromszáz településre terjed ki az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal (NBT) közös projekt – jelentette be az OPSZ elnöke pénteken Budapesten.

Dr. Túrós András Országos Polgárőr Szövetség Elnöke

Túrós András közölte: a 300×100 Biztonság mintaprogram résztvevői százszázalékos biztonságot céloznak meg a kiválasztott háromszáz településen, együttműködve a rendőrséggel, a mezőőrökkel és a közterület-felügyelőkkel.

Felidézte, hogy 2013-ban Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére száz településen indították, majd 2014-től már 250 településen folytatták a projektet, amelynek nyomán a részt vevő falvak és városok kilencven százalékában jelentősen csökkent a bűncselekmények száma.

A 100×100 program elindítása óta, majd később a 250×100-as program működtetésekor kiváló eredmények születtek a közbiztonság területén, a résztvevő településeken negyven százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma – ismertette.

Eközben a program nyomán, amelynek a többi között az volt a célja, hogy a jogsértések visszaszorítása révén javuljon a lakosság biztonságérzete, felértékelődött a polgárőrség szerepe is – tette hozzá.

A szervezet tevékenységét az is nehezítette, hogy a polgárőröknek részt kellett venniük a tömeges, erőszakos és illegális migráció kezelésében is – mondta Túrós András. Hangsúlyozta, hogy a polgárőröknek fel kell zárkózniuk a kormány migrációs politikájához. Ez hazafias kötelesség – fogalmazott.

Hatala József, a NBT vezetője arról szólt, hogy a polgárőrség közmegbecsülésnek örvend. Feladatuk különösen felértékelődött a migrációs nyomás idején, amikor sok rendőrt a déli határra vezényelnek, így fokozottabban a polgárőrökre hárul az ország belső területein a rend és a biztonság szavatolása – jelentette ki. Javasolta, hogy alakítsanak a polgárőrség bevonásával helyi és megyei bűnmegelőzési tanácsokat, valamint indítsanak regionális bűnmegelőzési szabadegyetemeket.

Papp Károly országos rendőr-főkapitány a fórumon megköszönte a polgárőrség azon tevékenységet, amellyel segítették a rendőrségnek az illegális migrációval kapcsolatos erőfeszítéseit.

Kiemelte, hogy Magyarország közbiztonsága kiegyensúlyozott, a migrációs nyomás ellenére is. Ebben nagy segítséget jelentenek a polgárőrség programjai, amelyek helyi, települési szinten kezelik a problémákat, mivel ezek alapozzák meg a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Ehhez sikeres önkormányzatok és polgárőrségek kellenek, és a rendőrség koordinációs tevékenységére is szükség van – fűzte hozzá.

A főkapitány hangsúlyozta, hogy a rendőrség megadja a támogatást a 300×100-as programhoz, és arra kérte a polgárőrséget, hogy segítsen a határvadászok toborzásában is.

A tanácskozáson számos polgármester felszólalt, többen kifogásolták, hogy az állami támogatás jelentős részét be kell fizetniük cégautóadóként az általuk üzemeltetett gépkocsik után.

Borbásné Márki Márta, Röszke független polgármestere pedig azt mondta: a határzárnak köszönhetően mára nyugalomban élhetnek az emberek a Csongrád megyei településen.

mti.hu