Kitör a benzinpánik: megrohamozhatják a magyarok a kutakat a hétvégi bezárások előtt

2022.08.16 08:29

A Magyarországon található 2000 benzinkútból 500-600 nem fog üzemelni a hétvégén, ennek híre pánikvásárlásba torkollhat a következő napokban. Ez pedig csak még tovább rontja a jelenlegi helyzetet.

 

A Független Benzinkutak Szövetsége múlthéten kiadott közleménye szerint a „szövetséghez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-20-án az üzemanyagkiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek”.
 
A Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint ez a szünet 500-600 magyar kútra vonatkozhat, ami tovább növeli a benzinpánik körülötti feszültséget, így az emberek könnyen halmozásba kezdhetnek még a hétvége előtt. A hétvégi kimaradás a vidéki területeket fogja nagy mértékben sújtani.
 
Ez a tendencia, a túlvásárlás már eddig is megmutatkozott: az ATV Start című műsorában adott interjújában Bujdos Eszter elmondta, forgalom eddig is rekordokat döntött, sokan lecsaptak a 480 forintos árakra. A szakértő hangsúlyozza, ez nem vezet jó irányba, hisz egyrészről veszélyes felhalmozni otthonunkban a benzint, másrészről sokkal tudatosabb tankolási szokáshoz kéne szoknunk. A túlvásárlás csak tovább nehezíti az üzemanyag ellátás helyzetét.
 
Leginkább a mezőgazdaságban látszik a gázolaj felhalmozása, meséli az ügyvezető. Mivel a gazdák rendelkeznek óriási tárolóeszközökkel, így próbálnak betöltekezni az 480 forintos üzemanyagból.
 
Bujdos kiemeli, hogy a kis kutak csak 4 hónapra kapták meg a november óta tartó ársapka után ígért támogatást, illetve hozzáteszi, hogy az említett támogatás sem ér már annyit, mint eredetileg, hiszen a fuvarköltség és a megemelkedett rezsiárak miatt a literenkénti 20 forintos támogatás, valójában 16-ot jelent, ha a tavalyi forgalom 80%-a után számolják.
 
A mostani üzemszünet komoly hatással lehet a jelenlegi helyzetre, az ellátásban és a tankolás terén nagyon korlátozottak lesznek a lehetőségek. Bujdos Eszter állítása szerint fontos utólagos hozadék lehet, hogy az ársapka egy nem fenttartható rendszer, amely a nagy- és kiskereskedőknek egyaránt komoly veszteséget okoz.
 
Szinte már rutin, hogy hétvégére nincs benzin
 
Az is kiderül, hogy a most hétvégi üzemszünet a kis kutaknak már ismerős lehet, mivel a nem megfelelő export miatt (a szükséges mennyiség körülbelül 50%-át kapják meg), már eddig is sokszor előfordult, hogy a hét végére a kis kutak kifogytak a készletből.
 
blikk.hu