Kitüntették a Spidert – Miskolcon van az a török lány is, akit 16 éve Lehoczkiék mentettek ki a romok alól

2015.09.18 21:38

Könnyeivel küszködött Hatira és édesanyja is az ünnepségen. 1999-ben Izmit városában, 5 nappal a földrengés után már nem sok remény volt arra, hogy túlélőt találnak. Mancs azonban jelzett. Ezt is felidézték a Vigadóban tartott díjátadón, ahol a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport átvette az Európai Polgári Díjat.

Idén a Spider Miskolci Speciális Mentőcsoport egyike az Európai Parlament által alapított 47 díjazottnak. Az elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik példaértékű munkát végeznek, európai értékeket képviselnek. A csoportot Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

- Számomra, miskolciként egyértelműen adódott, hogy a mindannyiunk által ismert Mancs, vagyis Lehoczki László és csapata az, aki leginkább megérdemli ezt a díjat és nagyon örülök, hogy sikerült őket menedzselni – nyilatkozta Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke. Hozzátette: azt gondoltam, hogy ez a díj hozzájárulhat ahhoz, hogy elismerjük az ő mindennapi tevékenységüket.

Miskolc büszke erre a közösségre, különösen azért, mert a hétköznapokban végzik a munkájukat, és amikor valaki bajba kerül, akkor felöltik magukra a mentőruhát és azonnal indulnak – mondta az ünnepségen Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Törökországban valamennyi magyart saját testvérünknek tekintünk – mondta beszédében Sakir Fakili, Törökország nagykövete. Külön hálával tartozunk ennek a csapatnak – mondta.  Mi úgy tartjuk, hogyha egy embert megmentesz, az olyan, mintha ezer embert mentettél volna meg – mondta a nagykövet. Vastapssal fogadta szavait a közönség, ahogy a díjátadás ceremóniája után is vastaps következett. Sokan a könnyeikkel küszködtek. Hatira Kaplan édesanyja, családja és a most már 19 éves, gyönyörű nővé érett egykori kislány sem tudta elrejteni az öröm és egyben a bánat könnyeit a visszaemlékező filmek és szavak hatására.

A díjat Lehoczki László vette át a felterjesztő Pelczné Gáll Ildikótól. Ekkor már mindenki felállva tapsolt. - Nagyon köszönjük ezt a vastapsot, nem vagyunk hozzászokva - kezdte Lehoczki László, a mentőcsoport vezetője. Nehéz megszólalni – folytatta.  Majd azt mondta, csak rá kell nézni ezekre az egyeneshátú emberekre – majd rámutatott a csoportra. Ezt is nagy tapssal fogadták a résztvevők.

Aztán a könnyekkel küszködő édesanya következett. Nagyon meghatott vagyok, ezért nem tudok sokat beszélni – mondta Figen Ümit. Mancsot soha nem fogjuk elfelejteni, ahogy Lászlóékat sem – mondta.

Nem sokra emlékszem, csak például arra, hogy mennyire sötét volt – erről is beszélt a ma már 19 éves Hatira Kaplan. Felidézte néhány kórházi emlékét és meghatódva beszélt Mancsról is. - Szeretek mindenkit, aki itt van – mondta végül.

minap.hu