Kiverte a biztosítékot a pártoknál Semjén javaslata

2018.11.07 18:43

Közleményekben reagáltak a parlamenti pártok arra a javaslatra, mely szerint nemzeti vagy vallási ünnepeken, gyásznapokon, valamint emléknapokon sem lehetne tüntetni állami és önkormányzati helyszíneken.

Szombat esti tüntetés a Szabadság téren /Fotó: Blikk
 
Ahogy beszámoltunk róla, a miniszterelnök-helyettes által jegyzett javaslat arról szól, hogy nemzeti vagy vallási ünnepek, gyásznapok, emléknapok idején az események állami és önkormányzati helyszínein nem lehetne tüntetést szervezni. Nem csak a tüntetés napján, hanem már az felkészüléskor sem lehetne demonstrálni a helyszínen. A törvény azt viszont nem határozza meg, hogy mennyi a felkészülési idő.
 
Jobbik: a hatalom retteg a néptől
 
A Jobbik reakciójában úgy vélte, „a „kétharmados” hatalom valamiért retteg a néptől”. Mint írják, „úgy tűnik, a gyülekezési jog korlátozása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Jobbik október 23-i megmozdulása megmutatta: nem sikerült az kormánykritikus tüntetőkből csendes, senkit és semmit nem akadályozó hallgatóságot faragni”. Úgy vélik, ezért próbálják meg „kilőni” a fontosabb közterületekről mindazokat, akik „nem hajlandóak fejet hajtani a rezsim előtt”. „A Jobbik a bolsevik-típusú hatalomgyakorlás újabb lépésének tartja Semjén Zsolt javaslatát, amely alaptörvény-ellenesen kitiltaná az ellenzéki rendezvényeket az ország emblematikus közterületeiről”- közölte az ellenzéki párt. Hozzátették: „nem fog menni, nem fogjuk hagyni! A nép nem betiltható, nem kitiltható!”
 
MSZP: visszaadjuk a félelemmentes Magyarországot
 
Az MSZP közleménye szerint „a hatalom retteg az európai Magyarországot megálmodó emberek és az Európa-párti erők szövetségétől”. Közölték, hogy a szocialista párt „mindent elkövet azért, hogy visszaadja a félelemmentes, demokratikus Magyarországot, visszaadja az alapvető emberi jogokat, visszaadja a gyülekezés szabadságát, visszaadja a független igazságszolgáltatást, és visszaadja az ellopott EU-s forrásokat is azoknak, akiket illet: a magyar embereknek!”
 
Szombat esti tüntetés a Szabadság téren /Fotó: Blikk
 
DK: betiltanák a tüntetéseket
 
A DK is elfogadhatatlannak tartja a törvényjavaslatot, szerintük ez a gyülekezési jog korlátozása lenne. „Az Orbán-rendszer úgy módosítaná a gyülekezési törvényt, hogy az állami ünnepségek közelében, ahol Orbán Viktor beszédet mond, ne lehessen tüntetni. Régen megszokhattuk, hogy Orbán csak mikrofonállványoknak ad interjút, politikusi vitákban nem vesz részt, mostantól azonban a tüntetéseket is betiltaná”- olvasható a párt közleményében.
 
Arató Gergely frakcióvezető-helyettes azt is közölte, hogy véleményük szerint a gyülekezés jogának korlátozásával alapvető emberi jogot sértene a kormány és „a nemzeti ünnep egész Magyarországé, a magyar embereké, nem pedig Orbán Viktoré”.
 
„Az európai magyarok nem fogják annyiban hagyni, hogy megfosszák őket alapvető jogaiktól, és korlátozzák őket abban, hogy méltó módon megemlékezhessenek a nemzeti ünnepekről”- tette hozzá a politikus.
 
A Liberálisok az Európai Bírósághoz fordulhatnak
 
A Liberálisoknak sem tetszett Semjén Zsolt javaslata, ők azt írták, hogy a módosítás „szembemegy az alapvető emberi jogokkal és egyértelmű célja, hogy ellehetetlenítse az ellenzék által szervezett tüntetéseket”. Közölték, hogy a törvény lehetőséget teremtene a gyülekezési jog korlátozására, és a kormánykritikus hangok elhallgattatására. „A Liberálisok felszólítják a miniszterelnök-helyettest, hogy vonja vissza a tervezett módosítást!”- olvasható a párt közleményében, mely szerint, ha mégis elfogadnák a törvényt, az Európai Bírósághoz fordulnának jogorvoslatért.
 
atv.hu