Kivételes nyitvatartás vasárnap is - Megjelent az engedélyezéséről szóló rendelet

2015.03.18 12:15

A vasárnap is nyitva tartható üzletek engedélyezésének menetéről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet értelmében a vasárnapi munkavégzés tilalma alól mentesülő üzletek számára az üzlet helye szerinti település jegyzője, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen a Fővárosi Önkormányzat főjegyzője engedélyezheti a kivételes nyitva tartást.

Az engedély iránti kérelmet - amelynek tartalmaznia kell az üzlet nevét, címét, cégjegyzékszámát, a mentességi feltételeknek való megfelelésre vonatkozó nyilatkozatot - a tevékenység végzésének megkezdése előtt 5 nappal kell a jegyzőhöz benyújtani. Amennyiben a jegyző a kérelem benyújtását követő 5 napon belül nem jelzi a jogosultság hiányát, akkor a tevékenység megkezdhető vagy folytatható.

A kérelmező kereskedő köteles a kérelmet évente ismételten benyújtani, és a kérelem alapjául szolgáló bármely körülmény változását bejelenteni.

A rendelet szerint a jegyzőnek nyilvántartást kell vezetnie a beérkezett engedélyekről, ennek a jegyzéknek a pontjai - az alkalmazott ellenőrzési intézkedés oka, típusa és az ellenőrzést elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napja kivételével - nyilvánosak.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így 2015. március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja végezhet munkát.

mti.hu