Kívül-belül megújul a miskolci Mindszenti templom

2015.12.05 11:10

A Mindszenti templom külső megerősítése és teljes belső restaurálása már szeptember 1-jén elkezdődött. A hívek bejárhatnak az épületbe, hiszen a miséket a templomban tartják.

Az Avas felőli oldalon verte az eső legjobban a Mindszenti templom falát. Ott meg kellett erősíteni az épületet.

mindszenti_templom_felujitas_151204_ja_3.jpg

    – A szakemberek falat vágtak, injektáltak, majd egy úgynevezett szivárgót készítettek, hogy az elvezesse az esőt – mondta el Lipcsák János plébános. – A templom külseje már készen van, hiszen a munkálatokat szeptember 1-jén kezdték. Belül viszont nagyon sok még a tennivaló.

Teljes falrestaurálást terveztek, freskókkal, ornamentikával együtt. A villanyhálózatot is kicserélik, új vezetékek kerülnek a padló alá, amit szintén felszedtek. Felújítják az oltárokat, a mellékoltárokat, a padokat és a képkereteket is.

    – A hívek sokszor kérdezik, hogy nem mehetnénk-e át a Milleniumi terembe, de az nem templom, ott nem szeretnék misét tartani – mondta az atya. – Folyamatosan használjuk hát a templomot, porosan, az állványok között is.

Mint Lipcsák János elmondta, pontosan emiatt szeretnének mihamarabb végezni a felújítással. És mivel a teljes restaurálásra nincs még meg a pénzösszeg, ezért szakaszosan tudják csak elvégeztetni a különböző munkálatokat. Ezen segíthetnek, akik adományokat juttatnak el a plébániairodába.

minap.hu

 

—————

Vissza