Kizárja a kormány a rezsicsökkentésből az önkormányzatokat és a cégeket

2022.06.05 15:42

Az extraprofitadónak nevezett új adókról és a kormányzati spórolásnak hívott megszorításokról vasárnap beszélő Nagy Márton miniszter mellékesen elárulta azt is, hogy a rezsicsökkentés rendszere sem tartható fenn tovább. Szűkítik a kedvezményezetti kört, és kizárólag a családok maradnak benne.

 
Mintegy mellékesen megemlítve jelentette be az extraprofitadóknak nevezett új adókról és az azt a fogyasztókra áthárító cégek elleni fellépésről nyilatkozó gazdaságfejlesztési miniszter, hogy
 
nem tartható fenn tovább a rezsicsökkentés jelenlegi rendszere, holott ezt ígérte a választási kampányban a Fidesz, majd a választási győzelem óta ezt hangoztatta Orbán Viktor is.
 
A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozó Nagy Márton viszont mellékesen megemlítette azt is, hogy “a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető”.
 
Nagy emlékeztetett, a rezsicsökkentési szabályok eredetileg is a családoknak szóltak, a kormány a koronavírus-válság miatt döntött úgy 2021 végén, 2022 elején, hogy abba az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalatok is beléphessenek.
 
Kormányülés...
 
Ma már azonban a kormány úgy látja, hogy “a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat” - derült ki a miniszter szavaiból.
 
Jelenleg az egyetemes szolgáltatrás, vagyis az olcsóbb tarifa a lakosságon kívül „a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3x63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználókra” is vonatkozik. A központi költségvetési szerveket és közfeladatot ellátó intézményeiket a közelmúltban már kizárták ebből.
 
hvg.hu