Klímanagykövetek: átlagemberek, akiknek fontos a klímavédelem ügye

2022.01.20 07:24

Egyelőre kilencen vannak és a klímavédelem melletti elköteleződésen kívül közös bennük, hogy részt vettek Miskolc első közösségi gyűlésén – az ott tanultakat pedig továbbadnák, hogy mások is tájékozottabban álljanak a kérdéshez.

Az első miskolci közösségi gyűlés a levegőminőség témáját járta körül. A városlakókat képviselő résztvevők szakmai előadásokat hallgattak meg a témában, majd összedugták a fejüket és javaslatokat fogalmaztak meg a városvezetés számára. Egyik nagy konklúziójuk az volt, hogy – saját példájukból kiindulva – az emberek nem kellően tájékozottak a klímavédelmet illetően.
 
A közösségi gyűlés legfiatalabb és legidősebb résztvevője szimbolikusan átadja a megfogalmazott javaslatokat a város vezetőinek 2021 novemberében
MiNap-archív
Fotó: Juhász Ákos
 
Márton Ádám, a HungAIRy LIFE integrált projekt menedzsere elmondta, a város nem rég elfogadott klímastratégiája és a részvételi koncepciója, illetve az említett közösségi gyűlés összeérnek az ötletben, amely Varga Andrea alpolgármester fejében fogalmazódott meg: azok a közösségi gyűlésen megismert aktív állampolgárok, akik szeretnének részt venni a demokratikus folyamatokban és fontos számukra a klímavédelem kérdése, kapjanak erre lehetőséget.
 
„Hihetetlenül fontos, hogy a kellő tudással rendelkező és elkötelezett emberek elmondják a tapasztalataikat” – utalt a klímanagykövetekre az alpolgármester, majd hozzáette, hogy a közösségek tagjaival beszélgetve elindíthatják a szemléletformálást.


A közösségi gyűlés résztvevői közül kilencen voltak annyira nyitottak a felkérésre, hogy át is vegyék megbízólevelüket Veres Pál polgármestertől tavaly novemberben a városi közgyűlés előtt, később pedig mások is követték a példájukat.
 
Márton Ádám kifejti, hogy bár Miskolc nagyszerű környezeti adottságokkal rendelkezik, többször kell kihívásokkal szembenéznie a városnak: ilyenek például az ideiglenesen rossz levegőminőség, vagy akár a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb extrém időjárási jelenségek és hatásaik. Ezekre - a lehetőségekhez mérten - fel kell készülni, „alkalmazkodni pedig muszáj” – ahogy a projektvezető fogalmaz.
 
Veres Pál polgármester átadja klímanagyköveti megbízólevelét Éliás Andrásnak
MiNap-archív
Fotó: Juhász Ákos
 
„Szeretnénk, ha a klímanagykövetek elvinnék ezt az üzenetet a saját környezetükbe, megosztanák ismeretségi körükben. Beszélgessenek a témáról: mondják el a közösségi gyűlésen megszerzett tapasztalataikat, és hangsúlyozzák, hogy a klímavédelem fontos téma, amivel foglalkozni kell! – magyarázta a célokat Márton Ádám.
 
Mindennek érdekében az önkormányzat további képzéseket biztosít számukra: tovább bővítik a már megszerzett tudástárukat. A jövőben a városvezetés támogatja majd a klímanagykövetek nyilvános szerepléseit – például nagyrendezvényeken –, ahol bárkivel elbeszélgethetnek arról, hogy ők, miskolci állampolgárok miként látják a kérdést.
 
Közös vágy a szemléletformálás
 
 
Kiss Roberta a közösségi gyűlésen
Fotó: DemNet Alapítvány
 
Már gyerekkora óta aktívan foglalkoztatja a környezetvédelem kérdése Kiss Robertát, a Miskolci Egyetem ipari termék és formatervező mérnök szakos hallgatóját, aki egyike azoknak, akik vállalták a klímanagykövetséggel járó feladatokat. Éppen ezért örömmel vett részt a közösségi gyűlésen és „amikor alpolgármester asszony felajánlotta a lehetőséget, hogy klímanagykövet legyek, 100 százalékig biztos voltam benne, hogy ennek én is a részese akarok lenni” – emlékezett vissza.
 
„A szemléletformálást tartom legfontosabbnak” – mondja, majd hozzáteszi: ha az emberek kellő információkkal rendelkeznek a témában, nyitottabban állnak a kérdéshez. „Azt szeretném elérni, hogy a hétköznapokban fenntarthatóbb életmódot válasszanak és én ebben segítek nekik” – összegezte motivációit.
 
Éliás András a közösségi gyűlésen
 
Fotó: DemNet Alapítvány
 
Szintén a szemléletformálás lehetősége motiválta Éliás András nyugdíjas építészmérnököt. Felidézte, hogy a közösségi gyűlést megelőzően is igyekezett klímatudatosan élni, azonban az ott megszerzett információk neki is sokat segítettek. Szeretné ezt a tudást továbbadni, hogy az emberek klímatudatosabban éljenek.
 
„Azért vállaltuk, mert fontosnak tartjuk a kérdést. A gyerekeink, unokáink jövőjéért aggódás vezérel bennünket, illetve szeretnénk egészségesen, a természettel harmóniában élni. A közösségi gyűlés megerősített abban, hogy a maga módján mindenkinek tennie kell valamit ennek érdekében” – zárta Éliás András a gondolatait.
 
Király Csaba
ninap.hu