Kocsis Zoltánra emlékeztek a Feledy-házban Miskolcon

2017.01.24 14:17

A Feledy-házba invitálta a művészetbarátokat hétfőn este a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és a Múzsák Kertje Alapítvány. Az Emlékestek a Múzsák kertjében című rendezvénysorozat keretében, ezúttal Kocsis Zoltán zongoraművészre emlékeztek.

20170123_emlekest_kocsiszoltan_bl_8_web.jpg

fotó: Beregi László

Az esemény házigazdája Sziklavári Károly zenetörténész volt, a nemrégiben elhunyt művészre Hizsnyan Géza műkritikus emlékezett. Fellépett Varga Gergő Zoltán zongoraművész, a 2016. évi Cziffra Fesztivál Országos Zongoraversenyének győztese, műsoron szerepelt Rahmanyinov: Elégia Op. 3, No. 1. Két Debussy-prelűd: Lépések a hóban; A lenhajú lány. Bartók: Szvit Op. 14. Bartók: Allegro barbaro. Liszt: Dante-szonáta.

20170123_emlekest_kocsiszoltan_bl_1_web.jpg

Kocsis Zoltán 1952. május 30.-án született Budapesten. Kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt főzeneigazgatója, érdemes és kiváló művész.

Hároméves korában kezdett el zongorázni. 1957–1963 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult Kadosa Pál és Rados Ferenc tanítványaként. Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, mikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte. 21 évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Huszonöt évesen megkapta már a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat, és fellépett a világ számos vezető zenekarával. Rendszeres sztárvendége volt több fontos fesztiválnak, többek között Edinburghban, Párizsban, Toursban, Luzernben, Salzburgban, Prágában, Mentonban, és olyan ismert karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Ferencsik János, Lovro von Matacic, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt és Michael Tilson Thomas.

20170123_emlekest_kocsiszoltan_bl_3_web.jpg

1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1984-ben az Érdemes művész címet, hat évvel később a Kiváló művész címet is megkapta. 1987-től karmesteri pályája mellett komponált is.

Kocsis Zoltán 1997 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezette. 2005-ben másodjára is megkapta a Kossuth-díjat. 2010. január 16-án mutatták be a Művészetek Palotájában Arnold Schönberg Mózes és Áron című operáját, a Kocsis Zoltán által megkomponált harmadik felvonással együtt. Minden év május 30-án megtartott születésnapi koncertjének bevételét élete végéig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel. 2016. november 6-án hosszú betegség után elhunyt.

minap.hu