Köddé vált több tízezer magyar nyugdíjas: mi történhetett?

2016.08.22 21:34

Bár az elmúlt években folyamatosan növekedett hazánkban az öregségi nyugdíjasok száma, a hozzátartozói nyugdíjban részesülők egyre kevesebben vannak. Évről évre csaknem tízezer fővel csökken a számuk, de mi lehet a magyarázat?

A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent az öregségi nyugdíjasok száma Magyarországon, ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. 2015 decemberében pedig ez a szám ugyan némileg csökkent, de így is elmondható, hogy az elmúlt években több tízezer fővel növekedett az öregségi nyugdíjasok száma hazánkban.

 Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon.
A KSH becslései szerint ötven év múlva 7,9 millióra csökken Magyarország lélekszáma, a lakosság elöregedése miatt pedig muszáj lesz felemelni a nyugdíjkorhatárt.
Hozzátartozói nyugdíjak

Míg az öregségi nyugdíjasok száma folyamatos növekedést mutat, addig hozzátartozói nyugdíjat egyre kevesebben kapnak - értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságtól (ONYF).

Míg 2011-ben a hozzátartozói nyugdíjban részesülők száma még elérte a 223 ezer főt, addig a legfrissebb statisztikák szerint már csak 155 ezer főre tehető azoknak a száma, akik valamilyen jogcímen hozzátartozói nyugdíjat kapnak. De mi lehet az oka a hatalmas csökkenésnek?
A főellátásként hozzátartozói nyugdíjban részesülők létszámcsökkenésének oka a halálozási mutatóinak folyamatos javulása, saját jogú nyugdíjasok egyre nagyobb lefedettsége, árvaellátásra jogosító életkorúak korábbiaknál alacsonyabb létszáma

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság.

Az fenti számokhoz azonban fontos hozzátenni, hogy nem tartalmazzák azokat, akik a saját nyugdíjuk mellett kapnak még valamilyen egyéb ellátást. 2015 januárjában például 657 ezren, 2016-ban pedig 652 ezren kaptak kiegészítésként özvegyi nyugdíjat.
Ki kaphat hozzátartozói nyugdíjat?

Hozzátartozói nyugdíjat a meghatározott szolgálati idő megszerzése után a biztosított (volt biztosított) hozzátartozója kaphat. Ilyen lehet az: özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj:

    Özvegyi nyugdíjat kaphat: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és élettárs is, amennyiben eleget tesz a törvényben leírt feltételeknek.

    Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. Az árvaellátás a gyermek 16. életévének betöltéséig jár, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig folyósítható.

    Szülői nyugdíjra az jogosult, akinek gyermeke öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy akinek gyermeke haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. Továbbá, ha a szülő a gyermekének halálakor munkaképességű volt, vagy a 65. életévét betöltötte, és a gyermeke, unokája a halálát megelőző egy éven át túlnyomó részben eltartotta.

penzcentrum.hu