Költségvetés, MVK-támogatás – vita a számokról a Miskolci közgyűlésben

2015.12.10 12:46

Miskolc gazdasági teljesítőképességéről, a költségvetés állapotáról vitáztak a képviselők a közgyűlésben.

Jakab Péter (Jobbik) úgy látja, tragikus helyzetben van a város és a Holding költségvetése. A frakcióvezető példaként említette, hogy szerinte gazdasági okok miatt csökkentette az MVK csúcsidőben a közlekedő villamosok számát. Kéthetes jutalmat, amit most megkaphatnak a dolgozók, nem tartja elegendőnek, a 3 százalékos béremelést kérte. (Jakab Péter felszólalása alatt - mivel nem kért bocsánatot a nyugdíjasoktól - a Fidesz-KDNP frakció kivonult a teremből.)

Kriza Ákos polgármester azt mondta Jakab Péternek, hogy reméli, nem matematika tanárnak készül, mert akkor a diákok fogják neki mondani: ülj le fiam, egyes. A polgármester megjegyezte, hogy a jutalomként átutalandó kétheti bér önmagában 3,8 százalékos béremelést jelent.

Földesi Norbert (MSZP) szerint mindent megtesz a város, hogy jól érezzék benne magukat a miskolciak, de a háttérben sok a probléma. Szerinte egy év volt arra, hogy a béreket rendbe tegyék az MVK Zrt-ben, most nem elég a félhavi jutalom. Komoly a baj, Miskolc többet érdemel - fogalmazott a szocialista politikus.

Pakusza Zoltán (Jobbik) azt kérdezte, hogy hol tart az elszámoltatás?

Kriza Ákos polgármester azt mondta: ez nem rajtuk, hanem a hatóságokon, a rendőrségen, az ügyészségen és a bíróságon múlik.

Kiss János alpolgármester azt mondta a vitában, hogy szeretne néhány közlekedési társaság ilyen helyzetben lenni, mint az MVK. Cserélték a villamosokat, jönnek az új buszok. A beígért béremelés pedig ott van a járművezetők zsebében, ők nem 3 százalékot, hanem 5%-ot kaptak.

- Miskolc város hónapok óta nem használja folyószámlahitelét, ami stabilitást jelent. Beruházási hitelünk lehet, az értéket teremt – fogalmazott Kiss János.

Iparűzési adóalap alakulása Miskolcon

 
2010. adóév 298,6 milliárd Ft
2013. adóév 338,2 milliárd Ft
2014. adóév 366,3 milliárd Ft

minap.hu