Komáromi Zoltán: A magyar eljárásrend hibái miatt ilyen rossz a járványhelyzet

2021.12.01 06:05

Most 40-50 ezer tesztvizsgálatot csinálnak, viszont a járvány megállításához inkább napi 60-70 ezer tesztet kellene elvégezi – emelte ki az egészségügyi szakpolitikus a Spirit FM Partvonal című műsorában. Mint mondta, a súlyosabb tüneteket produkáló betegeket azonnal szanatóriumba kellene szállítani, hogy elkerüljék az intenzív osztályra kerülést.

A mentősök és az ápolók túl vannak terhelve, a háziorvosoknál sincs ez másképp, hiszen nagyon sokuknak kellett oltania az előző hullámok folyamán. Komáromi Zoltán háziorvos szerint a különböző eljárásrendek miatt folyamatosan más jellegű körlevelet kapnak, emiatt viszont senki sem érzi magáénak a feladatot. Például tavaly márciusban a háziorvosi rendelőket be kellett zárni, ahol 65 év feletti volt az orvos, így volt olyan kerület, ahol csak egy praxis maradt nyitva. A telefonon való egyeztetés pedig nem volt elég gördülékeny, tehát a kapcsolattartás nagyon nehéz volt a betegek számára.
 
Másik nagy hibája az eljárásrendnek a DK egészségügyi szakpolitikusa szerint, hogy a panaszokkal rendelkező betegnek esélyt sem adott, hogy kiderüljön, mennyire súlyos a betegsége, mert a háziorvosok egy protokollt követtek, a mentősökre pedig rátolták a tesztelést, amit szinte bárki megtehetett volna. Emiatt azonban több eset is volt, amikor nem értek ki időben tesztelni, az emberek pedig felelőtlenebbül kezdtek el viselkedni, a fertőzött családtagjai pedig ugyanúgy terjeszthették a vírust – magyarázta Komáromi.
 
Most 40-50 ezer tesztvizsgálatot csinálnak, viszont a járvány megállításához inkább napi 60-70 ezer tesztet kellene elvégezi, a kontaktokat pedig azonnal ki kell emelni a környezetéből, karanténba helyezni, megvárni a 10 napot, majd a 3 tünetmentes napot és azt követően gyakorlatilag gyógyultnak mondható a páciens. A súlyosabb tüneteket produkáló betegeket pedig azonnal szanatóriumba kellene szállítani, hogy elkerüljék az intenzív osztályra kerülést.
 
A kontaktkutatásnak most már semmi értelme nincs, egyszerűen lehetetlen ilyen számoknál. Dél-Koreában ezért egy törvényt hoztak, hogy lekérhessék a fertőzöttek mobiltelefonjából a GPS-adataikat, így gyorsan meg tudták nézni, hogy kikkel találkozhatott a beteg – tette hozzá.
 
Gond, hogy nincsenek olyan ambulanciák, amik nem a covid-osztály részei, hanem különálló járóbeteg ellátás, ahol van CT, röntgen, labor, és van lehetőség elkülöníteni a pácienst 5-6 órára, akkor az eredmények elkészülte után kiderülhet, hogy a vizsgálatok szerint kórházba kell-e kerülnie az adott személynek, ha nincs szervi károsodása, akkor pedig haza lehet küldeni karanténba – fejtette ki Komáromi Zoltán.
 
atv.hu