Komoly drágulás jöhet a boltokban

2015.01.06 19:38

Az elmúlt egy hétben rég nem látott szintre zuhant a forint árfolyama, egy euróért 320 forintot kérnek (december elején még a 306-os szintnél jártunk). Gyakorlatilag kizárt, hogy ez előbb-utóbb ne legyen hatással a mindennapokra. Sőt, sokkal hamarabb érezhetjük, mint azt gondolnánk. A Pénzcentrum Madár Istvánt, a Portfolio vezető elemzőjét kérdezte a várható hatásokról.

Az elmúlt másfél hónapban a forint jelentős gyengülésen ment keresztül, ami az árfolyamrögzítés miatt a devizahiteleseket már nem érinti, viszont az árfolyamváltozásnak a mindennapjainkra is jelentős hatása lehet. Míg november végén 304 forintot kellett adni egy euróért, addig tegnap az árfolyam a 320 forintos szint felett is járt.

Drágulnak a külföldi árucikkek
A forint gyengülése elsősorban az import termékeket drágítja meg. Viszont az elmúlt évek különlegessége, hogy ez a hatás sokkal visszafogottabb lett a válság óta, mivel az embereknek kevés a pénzük, ezért a kereskedők lenyelték az árfolyam gyengüléséből fakadó veszteségüket és nem emeltek olyan mértékben árat, amit a forint esése indokolt volna  - mondta el kérdésünkre Madár István, a Portfolio vezető elemzője.
Kérdéses, hogy a további forint esés után tudják-e tartani a ezt, vagy kénytelenek lesznek az árakban érvényesíteni. Ennek ugyanis eddig zavarba ejtően kevés nyomát láthatjuk - tette hozzá.

Ha végül a kereskedők áthárítják az árfolyamgyengülést, akkor elsősorban a tartós fogyasztási cikkek (ezen belül az iparcikkek, új műszaki cikkek) drágulására lehet számítani, de a készletek kisöprése után a ruhákhoz is többért juthatunk hozzá. A forint gyengülése hamar meglátszik a külföldről hozott élelmiszereken, ez különösen télen húsbavágó, hiszen ilyenkor az eleve drágább déli országokból származó import zöldségek és gyümölcsök elterjedtebbek a boltok polcain.

Mi a helyzet a benzinárral?
Mivel hazánk a kőolajat külföldről kénytelen beszerezni, ezért a forint gyengülése elsőként az üzemanyagárakban csapódhat le. A két ünnep között megfigyelhettünk némi drágulást, ugyanakkor a kőolaj árának kitartó világpiaci esése miatt a benzinárak jelentős esésen mentek keresztül az elmúlt fél évben annak ellenére, hogy a dollár árfolyama ez ellen dolgozott.

Az elemzők ráadásul az olajár további esésére számítanak, a fél évvel ezelőtti ár feleződött, ráadásul a mostani ár ismét megfeleződhet a várakozások szerint. Emiatt a benzin ára akár a literenkénti 200 forintos ár alá is csökkenhet, feltéve, hogy a forint nem gyengül tovább drámai mértékben.

Az üzemanyagárak egyébként több összetevőből állnak, a termelői ár (amire az árfolyamváltozás is hatással van) csupán 30 százalékát adja a kiskereskedelmi árnak. Emellett a benzin árának jelentős résztét teszi ki a jövedéki adó (fixen 120 forint), az ÁFA (21 százalék), illetve a kis- (4,5 százalék és a nagykereskedelmi árrés (7,5 százalék). Emiatt a forint árfolyama nem áll egyenes arányosságban a benzinárra, vagyis nagyobb forintesés nem garantálja az üzemanyagok árának drágulását.

 

Drágább lehet a síelés, vagy a nyaralás
A síszezon elején különösen érdekes lehet, hogy mennyiért találunk szállást és mennyibe kerülnek a síbérletek. Az elmúlt másfél hónapban az euró ugyanis nagyjából öt százalékot erősödött a forinthoz képest, ami ugyanekkora árnövekedést okoz, ráadásul a magyarok legkedveltebb síterepein szinte kivétel nélkül euróval kell fizetnünk.

Még nagyobb drágulás jellemzi azokat a helyeket, ahol amerikai dollárral fizetnek, hiszen a forint nagyjából 20 százalékot esett a dollárhoz képest tavaly tavasz óta, ami már jelentősen megdrágíthatja az ilyen helyekre utazást.


Jól járnak a devizában megtakarítók
A forint esésével jól járnak, akik megtakarításaikat euróban, dollárban vagy más külföldi devizában tartják, ezzel az eséssel ugyanis a befektetéseiken felül az árfolyamon sokat nyerhetnek.

Ha november végén kötött le valaki euró betétet, akkor azt feltörve most nagyjából öt százalékot nyerhet az árfolyamon, míg a betét, egy éves vagy annál rövidebb futamidő mellett, 1,09 százalékot hoz, de hosszabb futamidő mellet is csak 1,41 százalékos kamattal számolhatunk a jegybank adatai szerint.

A forint gyengülése kedvez azoknak is, akik devizában kapják a fizetésüket, azonban esetükben figyelembe kell venni azt is, hogy csak addig járnak jobban, amíg a kereskedők nem hárítják át a gyenge forintot az áremelésen keresztül a vevőkre, ahogy azt az elemző említette.
Mikor kezdődhet el a boltokban a drágulás? Lesz-e alacsonyabb az árfolyam?

Az árfolyam ingadozását rengeteg dolog befolyásolja, így nehéz megmondani, hogy csökkenhet-e az árfolyam, mindenesetre a devizahitelek árfolyamrögzítésének köszönhetően a gyenge forint egyelőre nincs hatással a mindennapokra és ez várhatóan így is marad, amíg a kereskedők nem érvényesítik a gyenge forint hatását a boltok polcain.

penzcentrum.hu