Komoly egészségkárosodást hozhat az idei nyár: rengeteg magyar fittyet hány a veszélyre

2022.05.22 17:13

Sok nő számára hoznak kellemetlenséget a melegebb hónapok: az egyre erősebb napsugarak előcsalogatják a sötét foltokat az arcon. Megfelelő fényvédelemmel és különleges hatóanyagokkal azonban felvehetjük a harcot a jóindulatú, de nem túl tetszetős elváltozásokkal szemben.

Fotó: AFP/BENGT OLOF OLSSON
 
Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője szerint van pár szuper hatóanyag, amelyeket érdemes beütemezni a bőrápolási rutinunkba, ha halványítani szeretnénk a foltokat: ilyenek többek között a peptidek, a fehérítő hatású azelainsav és a B3 vitamin is.
 
A bőr nem felejt
 
Sokan nem tudják, hogy ugyanaz az anyag felel bőrünk ragyogó barnaságáért, mint az esztétikai problémát jelentő foltokért: a melanin sötét pigment, amely a napsütés hatására termelődik és elsődleges feladata megvédeni bőrünket a nap káros sugaraival szemben. Ha a bőr valahol károsodik, ott több melanin termelődik, szeplők, májfoltok és egyéb elszíneződések jelennek meg, amelyek a borongósabb hónapokban kevésbé látszanak vagy eltűnnek, tavasszal azonban újra előjönnek.
 
A bőrelváltozás egyik leggyakoribb oka a túlzásba vitt napozás
 
– hívja fel a figyelmet Dr. Asztalos Gabriella. A szakértő szerint a bőr nem felejt, a fiatal kori leégések, a napvédő nélküli barnulások összeadódnak, növekszik a szeplők száma, mérete, különösen a napnak jobban kitett helyeken: az arcon, a karon, a dekoltázson, a vállakon és a kézfejen. Minden további direkt és fényvédelem nélküli napozás ráadásul tovább ronthat a helyzeten.
 
A nőkre jobban veszélyes
 
A nap azoknak a foltoknak sem kedvez, amelyek más okból keletkeznek. A nőknél gyakoribb a hormonális változások következményeképpen kialakuló melasma, ismertebb nevén májfolt. Sok esetben a terhesség, a fogamzásgátló-szedés, a menopausa alatti hormonegyensúly-felborulás tehető felelőssé a barna foltok megjelenéséért. A májfoltok az öregedéssel járó hormonváltozások nyomán is kialakulhatnak, ez ugyanakkor nagyban függ az öröklött adottságoktól és az életmódtól. Egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok) szedésekor is fényérzékennyé válhat a bőrünk, ami szintén túlzott melanintermelésre hajlamosíthat.
 
Hegesedéssel járó bőrbetegségek, gyulladások, csípések, horzsolások, égések és egyéb sérülések helyén nagyobb eséllyel alakul ki hiperpigmentáció, így érdemes ezeket a területeket jobban védeni a naptól
– mondja a szakember hozzátéve, hogy a bőr hámlasztása, illetve lézeres szépészeti beavatkozások után is besötétedhet a napoztatott bőr.
 
Változatos hibáink
 
Az elváltozások színe, száma, mérete nagyon változatos, a sötét bőrű embereknél nagyobb a hiperpigmentáció kockázata, a világosabb bőr pedig könnyebben károsodhat a nap által, de a genetikának, életmódunknak, szerzett betegségeinknek és a szépségápolási rutinunknak is nagy szerepe van abban, hogy mennyire lesz foltos a bőrünk az évek múlásával.
 
A tavasz első napsugarai is már előcsalogathatják az – egyébként ártalmatlan - bőrhibákat, a száraz, fakó bőrön pedig még inkább látszanak az elszíneződések, így a fényvédelem mellett különösen fontos a megfelelő hidratáltság is. 
 
penzcentrum.hu