Komoly gondokat okozott az esőzés

2016.02.11 08:48

Országszerte okozott gondokat a szerdai erős szél, illetve az intenzív esőzés, több helyen homokzsákokkal kellett védeni a házakat – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek.

Hajdu Márton közölte: jellemzően az Északi-középhegység vízfolyásainak hirtelen megáradása miatt kellett védekezni. Emellett Budapesten, valamint Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében adott sok munkát az időjárás.

 

Épületkárok is keletkeztek

Az erős szél, illetve esőzés következtében országszerte több mint száz helyszínen volt szükség a tűzoltók munkájára. Jellemzően leszakadt faágak, kidőlt fák jelentettek problémát, és a szél kisebb épületkárokat is okozott. Emellett az ország több pontján a felgyülemlett csapadéktól, valamint a megáradt vizektől kellett megvédeni az épületeket.

Ha az árhullámoknak nem lesz utánpótlásuk, a vízügyi szakemberekkel együtt arra készülnek, hogy rövidesen levonulnak az áradások – mondta az OKF szóvivője.

 

Egyre kevesebb lesz a felhő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön már szárazabb idő várható. Kezdetben nagy területen lehet felhős, borult az ég. Az ország északkeleti felében még kialakulhatnak futó záporok, a magasabban régiókban hózáporok, majd a délutántól fokozatosan egyre kevesebb lesz a felhő, és a légmozgás is lassan csillapodik. Napközben hozzávetőlegesen a Kőszeg–Kiskunhalas vonaltól délnyugatra már többnyire mérsékelt marad a légmozgás, errefelé hosszabb időre kisüthet a nap, és száraz időre lehet számítani. A legmagasabb hőmérséklet a legtöbb helyen plusz 6 és 11 Celsius-fok között lesz. Késő este mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

mti.hu