Kongatják a vészharangot: külföldi sertéshússal áraszthatják el a magyar boltokat

2020.09.29 06:27

A lehető legrosszabbkor jelent meg Németországban az afrikai sertéspestis (ASP), az elmúlt hetekben ugyanis a koronavírus-járványt követő sokk után éppen elkezdtek stabilizálódni az élősertés átvételi árak Európában. A vírus megjelenése az Európai Unió legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős zavarokat okoz majd az unió sertéshúspiacán, ezáltal pedig veszélybe sodorhatja a magyar húságazatot is. A hazai szektor szereplői hústúlkínálattól tartanak, a félelmük pedig egyáltalán nem alaptalan. Az Agrárszektornak Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta, az európai közösségen belül maradt sertéshúsok várhatóan nagyobb mennyiségben, nyomott árakon bizony megjelennek majd a magyarországi bevásárlóközpontok kínálatában is.

Polácska László

 

Julia Klöckner német agrárminiszter 2020. szeptember 10-én megerősítette az afrikai sertéspestis németországi megjelenését a vaddisznó állományban, ami jelentős zavarokat okoz már most az Európai Unió sertéshúspiacán, hiszen az unió legnagyobb sertéshús-előállító országáról van szó. A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható volt, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja majd a német sertéshús importját, melynek eredményeként Németországban ideiglenes túlkínálat alakulhat ki, és a német vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni. Ez a magyar húságazatot és piacot is veszélybe sodorhatja, hiszen nagy a valószínűsége annak, hogy Németország szinte "bármilyen áron" a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fog tenni. A hazai kereskedelmi láncokat Nagy István agrárminiszter, illetve a sertéságazat szereplői és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége is arra kérte, hogy részesítsék előnyben a kiváló minőségű magyar sertéshúst beszerzéseik során, és ne vásároljanak, illetve értékesítsenek irreálisan alacsony, a termelési költségeket nem fedező árú külföldi sertéshúst. 
 
Az Agrárszektor Makai Szabolcsot kérdezte meg arról, Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése milyen hatással lehet Magyarország sertéspiacára. A szakember felidézte, hogy a sertéspestis magyarországi bejelentését követően a sertésárak átmeneti csökkenését az átvételi árak jelentős emelkedése követte, amely elsősorban a kínai gazdaság sertéshús iránti igényének kielégítése miatt alakult ki. 
 
Tekintélyes mennyiségű sertéshús exportjára nyílt lehetőség az Európai Unióból, amely a raktárakban lévő sertéshús kiürítését eredményezte. Ezt követően az élősertés átvételi árak a koronavírus-járvány elterjedése miatt ismét csökkentek, majd a kilogrammonként 400-420 forintos árszinten stabilizálódni látszódtak (9 héten át nem változott a német tőzsdei ár), amikor is bejelentették a németországi ASP-t
 
 – tájékoztatiott Makai Szabolcs.
 
Komoly aggodalmakat okoz az európai, így a magyarországi húspiacon is, hogy a Németországban vaddisznókban megjelent ASP következtében érvénybe léptek a kiviteli korlátozások az országból Kína, Japán és Dél-Korea irányába is – mondta a szakember. Hozzátette, ennek következtében felmerült az igénye annak, hogy nagy mennyiségű sertés(hús) unión belüli elhelyezését kell megoldani nagyon gyorsan, illetve új piacok felkeresésére van szükség. Az árakban is nagyon hamar megmutatkozott a pestis németországi megjelenése, Makai Szabolcstól megtudtuk ugyanis, hogy a német tőzsdén a sertés ára rövid időn belül 20 euró centtel csökkent, és mivel a magyarországi élősertés árak alakulását a német piaci árakhoz igazítják, a hazai piacon kilogrammonként 50 forintos élősertés árcsökkenés (360-370 Ft/kg-ra) jelentkezett. Ráadásul, ha ez nem lenne elég a hasított félsertések piacán szintén komolyabb, kilogrammonként 60 forintos árcsökkenés következett be.
 
A vágósertések árcsökkenését a választott malac árának (25 kg-ra vetítve) 12 euróval történő (170 Ft/kg-os) csökkenése követte, amely már önköltség (540 Ft/kg) alatti árat jelent
 
 - közölte a szakember. 
 
Fotó: Europress
 
Makai Szabolcs szerint a hazai húságazat félelme nem alaptalan, az Európai közösségen belül maradt sertéshúsok ugyanis várhatóan nagyobb mennyiségben, nyomott árakon megjelennek majd a magyarországi bevásárló központok kínálatában is. Ez pedig a magyar húsipar termelésére és árképzésére is hatással lesz majd. 
 
Összességében a kedvezőtlen piaci folyamatok a magyarországi sertéslétszám további, remélhetőleg átmeneti csökkenését is eredményezhetik. Mi a Talentis Agronál csak egyet tehetünk, hogy maximalizálluk a kibocsájtást és a minimalizáljuk a költségeket, hogy az 1 kilogramm hús előállítása a legkedvezőbb legyen
 
 – hangsúlyozta. 
 
Kovács Nóra
agrarszektor.hu