Könyvhét - Buda Ferenc: aki könyvet gyűjt, az a holnaputánra is gondol

2015.06.03 21:36

Szépirodalmi, gyermek- és szakkönyveket, antik példányokat és a legújabb bestsellereket is megszerezhetik a 86. Ünnepi könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok látogatói. Miskolcon, a könyvbirodalommá változott Erzsébet téren a megnyitó leglátványosabb része az óriáskönyv kinyitása volt. A diósgyőri legendát feldolgozó 2x3 méteres könyvóriást könyvtári dolgozók és általános iskolások készítették.

A miskolci Könyvhét visszatért otthonába, az Erzsébet térre, itt állították fel a könyvsátrakat, és ez a tér ad majd otthont június 3-6. között a különböző programoknak. Az ünnepélyes megnyitó alkalmával, szerda délután a város alpolgármestere köszöntőjében rámutatott: a rendezvény azt a célt szolgálja, hogy segítsenek eljuttatni a könyvet az olvasóhoz, ezért szervezik meg évről évre az ünnepi könyvhetet.

Kiss Gábor felhívta arra is a figyelmet, hogy számunkra, miskolciak számára különösen kedves ez az ünnep, hiszen 1927. pünkösd vasárnapján itt tartotta közgyűlését a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete. Itt hangzott el a javaslat, miszerint „az év egyik napján az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer, egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen formában”. Az idézet Supka Gézától származik, a könyvhét ötlete tehát Miskolcon született meg.

Az 1928-as „próbát” követően 1929-ben Budapesten rendezték meg az első igazi könyvhetet, melyhez Miskolc is csatlakozott. Idén már 86. alkalommal rendezik meg a programsorozatot, a gyermekkönyvnapokkal kiegészítve.
„Az ünnepi könyvhét nemcsak a magyar könyv, a magyar irodalom, a magyar nyelv, hanem az egész magyarság ünnepe is – hangsúlyozta Kiss Gábor. – Az itt élő olvasók és a város vezetése számára is megtiszteltetés, hogy idén Buda Ferenc nyitja meg a miskolci és megyei programsorozatot.”

A Kossuth- és József Attila-díjas költő első könyvélményeiről, „korán megismert kedves könyveiről” mesélt megnyitó beszédében. Buda Ferenc kiemelte: a színvonalas, értékes olvasmányoknak köszönheti, „hogy jóra és rosszra egyaránt fogékony gyermekként nem kaptam rá a nyomtatott szemétre, s hogy attól fogva mindmáig kifordul számból a szellemi áleleség”.

S már ekkoriban mélyen beleivódott az is – folytatta –, hogy aki pénzt gyűjt, a holnapra számít, aki könyvet, az a holnaputánra is gondol. A József Attila-díjas költő felvetette a kérdést: az informatika „látszólag határtalan lehetőségei” vajon nem szorítják-e félre, nem söprik-e el végleg és visszavonhatatlanul a múlt poros raktárainak mélyére a valódi könyveket.

– Szerintem egyelőre az látszik valószínűnek, hogy emberi léptékű időhatáron belül ez aligha fog bekövetkezni. Vannak, vagyunk még jó néhányan, akik számára semmi egyébbel nem pótolható élmény, ha egy szép és jó könyvet kézbe foghatunk, s belelapozván érzékileg is megtapasztalhatunk. Mindez nem helyettesíthető. Egy dologban biztos vagyok: nem tudnék meglenni könyvek nélkül – hangsúlyozta Buda Ferenc.

Az ünnepi megnyitót követően megérkezett az Erzsébet térre az az óriáskönyv is, ami egy diósgyőri legendáról szól. A hatalmas kötetet könyvtári dolgozók és általános iskolások készítették el, és fellapozásával szimbolikusan megnyílt a könyvhét is.

A könyvek és az olvasás ünnepén kísérőprogramok is lesznek, például koncertek, játékos gyermekfoglalkozások, kézműves foglalkozások és könyvaukció is. A 86. Könyvhét szombatig tart.

minap.hu