Korkedvezmény (Vélemény)

2014.12.20 07:47

Az Országgyűlés két nagyon fontos döntést hozott: elfogadta a 2015-re vonatkozó költségvetést, valamint eltörölte a korkedvezményes nyugdíj intézményét. A költségvetés elemzésébe nem kívánok belebocsátkozni, mivel nem vagyok közgazdász végzettségű. A korkedvezményes nyugdíj megszüntetéséhez viszont lenne néhány, nyomdafestéket még éppen elbíró szavam. Nem ismer gátat a Fidesz aljassága. December 15-ikét nem is annyira a távoli jövőben még nagyon meg fogja emlegetni a nagyobbik kormánypárt. Álságos módon azt hozzák fel minősíthetetlen intézkedésük védelmére, hogy mindenki azonos feltételekkel mehessen nyugdíjba.

Ezzel elméletileg egyet lehet érteni, ám a "fiúk" arról feledkeznek meg csupán, hogy más dolog irodában, kényelmes karosszékben elterülve dolgozni mondjuk 20 éven át, mint bányában, vasúton, állandó gőzben, kohó tüzes, forró levegőjében vagy artistaként, pilótaként, nehéz súlyokat cipelve vagy rendőrként, katonaként, állandó életveszélyben a terepen eltölteni ugyanannyi időt. Tudomásul kell venni, hogy számos olyan munkakör van, amely jobban igénybe veszi az emberi szervezetet a többinél és ahol az évek duplán, sőt, néha triplán számítanak. A korkedvezmény eltörlése azt jelenti voltaképpen, hogy az egészséget kizsigerelő munkát végzőknek szinte a halálukig kell a jövőben dolgozniuk: a munkahelyükről viszik majd ki legtöbbjüket a temetőbe. Sőt, továbbmegyek: ez a kegyetlen, embertelen intézkedés felveti az esetleges szándékot is.

A prominens fideszes jogalkotók nyilván nem akarják senkinek a halálát (no persze, kevesebb szavazatot hozna a konyhára), de tudatában vannak ennek a lehetőségnek és semmit nem tesznek ez ellen, hanem benyugszanak. Mindezért kizárólag a Fideszt terheli a felelősség. A pártot aljassággal, galádsággal, az emberi életekkel való nemtörődömséggel vádolom. A Fidesz ezért még nagy árat fog fizetni! Egy másik téma a boltok vasárnapi bezáratása. Hallatlan "izgalmak" után elfogadta a parlament a jogszabályt. Úgy ment minden, mint a karikacsapás. A kormányoldal semmit nem bízott a véletlenre, hiszen a Fidesz és a KDNP voksaival ment át az egész a törvényhozáson, hiába tiltakozott az ellenzék.

Pestiesen ezt úgy szokták mondani, hogy bár a lottó ötösöm lenne olyan biztos, mint az efféle szavazások végkimenetele. Ez így túl unalmas. Nem akarok a Duna partján olyan jeleneteket látni, mint a Radában vagy Dél-Koreában, ahol a képviselők a vita hevében olykor egymásnak esnek, de valódi diskurzust igen, és nem egy előre lefutott mérkőzést. Ennek így semmi értelme nincs. A Kádár-féle parlament is jobb volt ennél. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert évente mindössze kétszer ült össze, tavasszal és ősszel, mindkét alkalommal 2-3 napot tanácskoztak, az év többi napján nem fogyasztottak a képviselők se gázt, se vizet, se áramot, vagyis olcsóbban megúszta az ország az egész cécót, mint a mostani kabarét.

Szász Tibor

nepszava.hu