Kormányinfó – Gulyás Gergely üzent az Erdélyből érkező békemeneteseknek

2021.10.21 13:49

Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely.

Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu
 
A kormány továbbra sem tervezi bevezetni a kötelező maszkviselést és egyéb védekező intézkedéseket sem, miután továbbra is az oltást tartják a legfontosabb eszköznek. Többek között erről is beszélt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Hozzátette, azért sem szeretnének ilyen jellegű intézkedéseket hozni, mert nem akarják betiltani a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényeket. A felvetésre mely szerint a békemenetre szervezetten hoznak résztvevőket Romániából, miközben ott sokkal rosszabb a járványügyi helyzet, a kancelláriaminiszter közölte, nem javasolná, hogy tömegek érkezzenek hozzánk egy alacsony átoltottságú országból.
 
"Rezsikrízis van Európában a magas energiaárak miatt" – közölte. Az áremelkedés fő oka szerinte, hogy az európai bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat, mely a fogyasztókat terhelné. Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen – jelentette ki. Elmondta, a villanyáram és a gáz ára is nőtt, de Magyarországon az egyik legalacsonyabb továbbra is. Magyarország ezért ragaszkodik a hatósági ár bevezetésének jogához.
 
Gulyás Gergely ezután megismételte a már szokásos kormányzati narratívát azzal kapcsolatban, hogy az EU rossz energiapolitikát erőltetett a tagállamokra, miközben nem gondoskodott a lejáró hosszú távú energiaszerződések megújításáról, a gáztárolók feltöltéséről. "Az Európai Uniós Kibocsátási Rendszert ebben a helyzetben akarja kiterjeszteni az Európai Bizottság a lakossági háztartásokra és az autóhasználatra, ami adóemelést jelentene. Ezt a V4-es államok meg fogják vétózni" - közölte, hozzátéve: mindeközben a multinacionális vállalatok nyugodtan szennyezhetik a környezetet.
 
A migrációval kapcsolatban a miniszter azt mondta, tavaly az év hasonló időszakában 27 881 ember akart illegálisan Magyarországra jönni, idén eddig 91 500-an voltak. A magyar kormány ezért azt szeretné, hogy visszaállíthassa a tranzitzónákat.
 
Gulyás ezután szélsőséges szervezetnek nevezte az Európai Parlamentet, amiben céltalan vitákat folytatnak – ezzel a lengyel jogállamiságról folytatott EP-vitára utalt. A miniszter több uniós tagállam alkotmánybíróságának döntését is felidézte azzal kapcsolatban, hogy a tagállami jog érvényesülése megelőzi a közös uniós jogát.
 
Az Állatkert mellett épülő és félbehagyott biodómmal kapcsolatban kifejtette, ez fővárosi beruházás, amire már kétszer adtak pénzt, így nem tervezik, hogy ezen felül át is vegyék a biodóm befejezését.
 
Ahogyan az ismert, a Fidesz tízmilliókat költött olyan online hirdetésekre, amik Márki-Zay Péter lejáratására irányulnak. Gulyás Gergely szerint ez felelős döntés, mert „ha a baloldal hatalomra kerül, annak naponta milliárdos kára lesz”.
 
A kórházfinanszírozással kapcsolatbanegyelőre nem tér vissza a teljesítményalapú finanszírozás – Gulyás Gergely azt mondta, az idei vegyes év lesz, részben bázis alapon, részben teljesítmény alapon finanszíroznak. A COVID-helyzet miatt így látják indokoltnak.
 
Az Elkúrtuk című filmmel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, nincs kifogása ellene, ha ingyenvetítéseket szerveznek akár iskolásoknak is, amennyiben a korhatáros minősítés ezt lehetővé teszi. A kötelezővé tételt ugyanakkor természetesen elutasítja.
 
Karas Mónikának, a Nemzeti Média-, és Hírközlési Hatóság lemondott elnökének ügyében (akinek a helyére most kilenc évre nevezhetnek ki új személyt) Gulyás azt mondta, egyetlen egyéni esetről van szó, természetes, hogy újat választanak a helyére, a lemondásnak semmi köze a választások közeledtéhez.
 
forrás: nepszava.hu / 168.hu / hirado.hu