Kormányinfó – Gulyás teljes tagadásban: “nem látok botrányt!” (+videó)

2021.07.22 11:02

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a kormányinfót, hogy az uniós helyreállítási programról már gyakorlatilag megegyezett a kormány az Európai bizottsággal, de a brüsszeli testület a “gyermekvédelmi törvény” miatt újranyitotta a vitát.

 
Másfél óra múlva Egerben kell lennem”
 
Ezzel kezdte a miniszter a Kormányinfót, majd rátért arra az Orbán Viktor által szerdán bejelentett népszavazásra. Alkotmányos kötelezettséges az államnak, hogy a gyermekvédelmi feladatokat ellássa – indokolta a döntést Gulyás Gergely, aki szerint Brüsszel támadást indított az általa gyermekvédelminek nevezett szabályok, valójában a homofób pedofiltörvény ellen.
 
 
 
Jó döntés volt az uniós csatlakozás
 
Magyarországnak az uniós tagság mellett több érv szól mint ellene. De ha egy klub tagjai vagyunk, akkor lehetőségünk van hozzászólni a kérdésekhez – mondta Gulyás Gergely.
 
23 embernél a delta, kettőnél a brazil variánst mutatták ki
 
Védettséget csak az oltások adnak, mindenki oltassa be magát, aki nem tette még. A harmadik oltásra is van már lehetőség, elegendő oltás áll rendelkezésre.
 
A népszavazás a választás előtt megtartható
 
Akár már decemberben, de lehet január vagy február is – válaszolta az Origo kérdésére a miniszter.
 
Bizonyos szektorokban elképzelhetőnek tartja Gulyás a kötelező oltást
 
A miniszter azt látja, hogy vannak, akik tartanak az oltástól. Beszélt az Iparkamara javaslatáról is, és Gulyás el is tudja képzelni, hogy bizonyos szektorokban kötelezővé lehetne tenni az oltást. Példának hozta fel a vendéglátást.
 
Mennyire vannak felkészülve a hatóságok a Pride-ra?
 
Kapta a kérdést Gulyás, aki gyurcsányozással válaszolt, mondván, akkor voltak problémák a gyülekezési jog gyakorlásával, majd arról beszélt, hogy ők minden tömeggyűlést megfelelően biztosítanak.
 
Nem beszéltek a Pegasus-botrányról a kormányülésen
 
Nem lehet egy időben megtartani a Karácsony által és a kormány által kezdeményezett népszavazást – mondta Gulyás Gergely, aki arról is beszélt, hogy a kormányülésen nem beszéltek a Pegasus-botrányról, mert nem tartják fajsúlyos ügynek, ugyanis nem vetődött fel, hogy bárkit jogellenesen figyeltek volna meg.
 
Egy hisztériáról van szó
 
– közölte a miniszter.
 
Ismét hangsúlyozta a miniszter, hogy az uniós tagságnak nincs alternatívája
 
A koronavírussal kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy biztosan itthon is emelkedik majd az esetszám, de a magas átoltottság miatt várhatóan lassabban. De nem tudjuk, hogy mit hoz a negyedik hullám, illetve utalt arra is, hogy azokat érinthetik majd az esetleges lezárások, akik nincsenek beoltva.
 
A miniszter továbbra sem válaszol arra, hogy vett-e a magyar állam a kémszoftverből
 
Nem nyilvános adatokra hivatkozik a miniszter, majd ismét hisztériakeltést emleget.
 
Az, hogy milyen eszközöket használ a magyar állam, nem nyilvános adat, de nincs is jelentősége
 
– fogalmazott a miniszter. Hozzátette: politikai állásfoglalása miatt senkit nem hallgatnak le Magyarországon.
 
Amiről most szó van, az szerinte álbotrány.
 
Törvény szabályozza a titkos információgyűjtést
 
Ha ezt betartották, akkor nem történt jogsértés – mondta Gulyás. Hozzátette: annak, hogy ez milyen eszközzel történik, nem lényeges.
 
A belügyminiszter tájékoztatása szerint csak törvényesen gyűjtenek információkat a titkosszolgálatok
 
– jelentette ki a miniszter.
 
Miért nem volt téma az ügy a kormányülésen?
 
– kérdezte a Telex újságírója a minisztert, miután Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy akár nemzetközi szervezetek is állhatnak az ügy mögött.
 
Gulyás csak annyit reagált erre, hogy nem lát botrányt a Pegasus-ügyben, legfeljebb abban, ahogy azt a nemzetközi sajtó azt tálalta.
 
Lesznek fideszesek a Pride-on?
 
– szólt az újságírói kérdés.
 
Az érintetti kör nem fedi egymást, ezért nem lesznek
 
– válaszolta Gulyás Gergely, ami nagy derültséget keltett a teremben.
 
Mi alapján mondják, hogy jogszerű volt a Pegasus használata?
 
Erről faggatja a Népszava újságírója a minisztert. Gulyás annyit reagált, hogy ez a nemzetbiztonsági bizottság dolga, viszont azt nem hívják össze. Gulyás szerint erre nincs is szükség, mivel megvan a rendszeres ülésezés rendje az ülésszakok idején.
 
A hisztériakeltéshez ne használják fel a parlamenti bizottságot
 
– tette hozzá.
 
Készül egy összefoglaló arról, hogy milyen civil szervezetek milyen felvilágosítás végeznek
 
Ez is kiderült a Kormányinfóból, ahogy az is, hogy Gulyás Gergely nem tud arról, hogy magyar iskolákban nemváltoztatást népszerűsítették volna, de Nyugat-Európában szerinte sok ilyen eset van.
 
Nem tudják még, mikor lehet időközi önkormányzati választás
 
A vírus miatt egyelőre nem lehet felelős döntést hozni ezzel kapcsolatban. Így egyelőre nincs is döntés.
 
Soha nem fogunk információt kapni a kormánytól arról, hogy megvették-e a Pegasus kémszoftvert
 
Ez ugyanis titkos információ, indokolta válaszát a miniszter. Szerinte lényegtelen a belső eljárásrend, és az is, hogy ki engedélyezi a lehallgatásokat. Az a lényeg, hogy jogellenes-e a titkos információgyűjtés vagy nem.
 
Egyelőre nincs szó negyedik oltásról
 
Egyelőre csak harmadik oltásról van szó, arról, hogy ez milyen legyen az orvos dönt. Nem akarnak előírni kötelezően semmit. Ha az orvos úgy látja, hogy két Pfizer után a harmadik is legyen Pfizer, akkor ez legyen az eljárás. Negyedik oltásról jelenleg nincsen szó, de később persze ez még változhat.
 
Gulyás a Pegasus-ügyről: ez az ügy nincsen
 
Ezt válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy mi Orbán Viktor véleménye a lehallgatási botrányról. Arra pedig, hogy mi a biztosíték, hogy ez az ügy csak egy hisztériakeltés Gulyás úgy reagált, hogy ilyen esetben mindig megvizsgálják, hogy van-e bármi alapja, de ez nem a nyilvánosság előtt zajlik.
 
Kinek állhat érdekében a Pegasus-ügy?
 
Szegezte a kérdést a Magyar Hírlap újságírója a miniszternek, aki erre nem tud válaszolni. Szerinte ez a következő hetek kérdése lesz. Azt már a hvg.hu újságírója kérdezte, hogy a kormány támogatna-e egy vizsgálatot a Pegasus-ügyről. Nem adott egyértelmű választ a miniszter, de azt kijelentette, hogy
 
mi a hisztériakeltést nem támogatjuk.

 


mti.hu / portfolio.hu / hiado.hu