Kormányinfó: nincs szükség további korlátozásokra a koronavírus miatt (+videó)

2021.01.21 12:52

Elkezdődött a járvány harmadik hulláma Európában, de Magyarországon csökken a betegek és a halálesetek száma, ezért nincs szükség további korlátozásokra. Az orvosi béremelést kiterjesztik a házi- és a fogorvosokra is - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely
Miniszterelnökséget vezető miniszter
 
A jelenlegi vírus elleni korlátozások február végéig vannak érvényben, de ha a kedvező hazai koronavírus-adatok fennmaradnak, akkor nincs szükség további korlátozásra - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány a jövő héten tekinti át az intézkedéseket, de amíg nincs tömeges oltás, nem várható enyhítés - tette hozzá miniszter.
 
A miniszter megismételte, hogy a magyar kormány elégedetlen az uniós vakcinabeszerzéssel, ezért további forrásokat keres, tárgyalnak Kínával és Oroszországgal. Olyan oltást keresnek, amellyel már több millió embert beoltottak, ugyanakkor az oltás továbbra is önkéntes - hangsúlyozta Gulyás. Az uniós beszerzés összesen 8,8 millió magyar beoltására lenne elegendő.
 
A miniszter szerint a kormány az uniós gyógyszerhatóság ügyintézésével is elégedetlen, az engedélyezési eljárást hosszadalmasnak tarja.
 
Kiterjesztik az orvosi béremelést
 
A praxisközösséget vállaló háziorvosok a teljes új, orvosi bértábla szerinti béremelést megkapják - jelentette be a kormány döntését Gulyás Gergely. Az a háziorvos, aki lazább csoportos együttműködésben vesz részt, a jelenlegi 428 ezer forintos háziorvosbér és az orvosi bértábla szerinti bér közötti különbség 80 százalékát, míg aki semmilyen közösségben nem vesz részt, a különbség 30 százalékát kapja meg béremelésként.
 
Az állami ellátásban részt vevő fogorvosok is megkapják ugyanezt az emelést. Mindez 100 milliárd forint költséget jelent az államnak - közölte a miniszter.
 
Adnak pénzt a Lánchídra
 
Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy a kormány ad támogatást a Lánchíd felújítására, azt a 6 milliárd forintot, amit még Tarlós István főpolgármestersége idején megígértek.

 


forrás: mti.hu / napi.hu