Kormányinfó: Vidéken nyithatnak a vendéglátóhelyek zárt terei, nyáron 200 főig lehet lagzit rendezni

2020.05.14 12:07

Megnyithatnak a játszóterek és a szállodák, Pest megye csatlakozik a vidékhez, Budapestről később döntenek. Nincs már szükség az összes felszabadított ágyra, június elejéig nem lesz iskola. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatót.

Fotó: Botár Gergely /mti / kormany.hu

 

12 órás ülést tartott szerdán a kormány, ennek a jelentős részét a járványügyi helyzetelemzések és döntések tették ki, közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.
 
A kormány megállapította, hogy 64 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után csökken a halálesetek, a megbetegedések, az aktív fertőzöttek száma.
 
Ez annak köszönhető, hogy Magyarország állampolgárai fegyelmezetten betartották a szabályokat, amiket hoztunk. Külön köszönjük azoknak, akik Pest megyében és Budapesten a szűk két hétben úgy tették ezt, hogy védelmi intézkedésekkel kevésbé szigorú szabályok voltak életben vidéken
 
– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
Elmondta, a védelmi intézkedéseket az élet visszaigazolta, egy-egy olyan nap van, amikor komolyabb fertőzésszámról beszélhetünk, a napok nagy többségében viszont ez a fővárosban történt, és nem vezettek a védelmi intézkedésekkel együtt járó lazítások ahhoz, hogy nőjön a fertőzések száma vidéken.
 
Bejelentette, a mindenkire kötelező közös szabályokon nem változtatnak, a védőtávolság és az arc eltakarása továbbra is indokolt az egész országban.
 
A kormány megállapította, hogy a Pest megyei fertőzöttségi adatok a többi megyei statisztikájával arányosak, így hétfőtől itt is a vidékre érvényes védelmi intézkedések lesznek hatályban.
 
A budapesti kerületi polgármestereket és a főpolgármestert arra kérték, háromig nyilvánítsanak véleményt arról, milyen döntést hozzon a kormány. Ezután virológusokkal egyeztet a kormány és az operatív törzs dönt arról, milyen új szabályok lépnek életbe hétfőtől Budapesten.
 
Hozzátette, több polgármester, még a kormányhoz képest ellenzéki polgármesterek között is volt olyan, aki világos választ tudott adni, például Tóth József XIII. kerületi vezető a fokozatos nyitást támogatja. Gulyás arról is beszélt, Karácsony Gergely főpolgármester mindennel vádolja a kormányt egy eldöntendő kérdés esetén, ezért nehéz kitalálni, mit gondol, de talán a nyitás mellett foglal állást a levele alapján. A kormány szerint egyébként lehetséges az enyhítések bevezetése a fővárosban is.
 
Ami pedig a további döntéseket illeti:
 
Vidéken a vendéglátóhelyek belső zárt részében, így éttermekben, kávézókban, büfékben és presszókban megengedett tartózkodni. Hétfőtől vidéken a játszóterek és parkok is nyitva lesznek, a szállodák és a panziók fogadhatnak vendégeket
 
– jelentette be a miniszter.
 
A vidéki vendéglátóhelyek teljes nyitásával kapcsolatban megjegyezte, ebben Magyarország követi Ausztriát és több nyugat-európai országot. A maszk viselése a zárt terekben is kötelező lesz azt leszámítva, amikor a vendégek épp ételt vagy italt fogyasztanak.
 
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő még egy örömhírt hozzátett: vidéken június 1-től 200 főig rendezhető esküvő és lagzi.
 
Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a kormány az egyszer használatos műanyagok kereskedelmi forgalomban történő betiltását elfogadta 2021-től. Mint mondta, ezt nem feltétlen jó szándékukból tették, mert arra európai elvárás van. 2025 január 1-ig 90 százalékkal kell ezeknek a műanyagoknak a felhasználását csökkenteni, ezért ezt a döntést Magyarország is meghozta.
 
Elmondta, mind a központi raktárakban, min a kórházaknál megfelelő mennyiségű védőfelszerelés van, ez 10 napnyi tartalékot jelent. Minden kórház naponta bejelenti azt, hogy a készletek várhatóan milyen mértékben fognak fogyni, ennek megfelelően szállítják az utánpótlást. Nincs olyan kórház Magyarországon, ahol 10 napos tartalék ne állna rendelkezésre, fogalmazott.
 
A rémhírterjesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, az egyik esetben az ügyészség a rendőrségtől eltérően ítélte meg a cselekményt, egy jogállamban ilyen előfordul, és mivel az intézkedés a személyes szabadság korlátozásával járt, kártérítési jogosultság áll fenn.
 
A jogállam erejét mutatja, hogy az ügyészség a helyes jogi minősítést megadta
 
– mondta.
 
A kórházi ágyak felszabadításáról szólva Gulyás úgy fogalmazott, egyetértés van abban, hogy a második hullám veszélye komoly, az egészségügyi kapacitás szempontjából kulcsfontosságú, hogy az rugalmas legyen.
 
Az egészségügyben olyan szabályokat fenn kell tartani, ami az azonnali intézkedés lehetőségét garantálják, és ha baj van, akkor intézkedni tudjunk A korábban biztosított ágyszám fenntartása nem indokolt, a betegek térnek vissza, a műtétek, transzplantációk megindultak.
 
Június 2-ig biztosan nem lesz iskola. A kormány szerint nyáron lehetnek napközis gyerektáborok, az ott alvósokról később döntenek.
 
Vaskor Máté
24.hu