Kormánypártok: most nem indokolt a rendkívüli jogrend, de mindenki tartsa be a szabályokat

2020.09.17 17:15

A koronavírus-járvány második hulláma mellett újabb koronavírus-törvény, rendkívüli jogrendre vonatkozó jogszabály megalkotása most nem indokolt, a rendelkezésre álló jogszabályok most megfelelőek - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok szezonnyitó frakcióülését követő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. 

 
 
Fotó: Bruzák Noémi / mti.hu 
 
Mind ő, mind Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője jelezte: erősen elvárják saját képviselőtársaiktól, hogy a parlamentbe belépve vessék alá magukat a testhőmérséklet ellenőrzésnek, bent a házban pedig mindig hordjanak maszkot. Az emberektől a védekezési szabályok betartását kérik és azt jelzik, hogy folyamatosan várhatók kormánydöntések, szektorális intézkedések a járvány őszi-téli felfutása mellett.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott főbb üzenetek az MTI tudósítása alapján
 
> Kocsis Máté kifejtette: a nemzeti konzultáció eredménye alapján az emberek azt várják, hogy Magyarország működjön, másként kezelje a kormány a második hullámot, mint az elsőt, így a munkahelyek megvédése és az iskolák, óvodák nyitva tartása prioritás, miközben folyamatosan várhatók kormánydöntések, szektorális intézkedések.
 
> Az Országgyűlésnek szintén működnie kell, így a parlament a szokásos kéthetes ülésezési rendben végzi majd munkáját, és meg fogják teremteni a lehetőséget, hogy a Ház a lehető leggyorsabban tudjon döntéseket hozni. A politikus mindenkitől azt kérte, tartsa be a védekezési szabályokat, és ne támadásnak vegye őket.
 
> Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője jelezte: hétpárti egyeztetés volt az Országgyűlés működéséről, és úgy tűnt, egyetértés van abban, hogy a biztonsági szabályok betartása mellett, de a tavaszihoz hasonló módon, működnie kell a parlamentnek.
 
> Kitért arra, hogy elvárják a kisebbik kormánypárt képviselőitől a maszk viselését, és a kézfertőtlenítést. Fontosnak tartotta a testhőmérséklet mérését, a távolságtartást is. Külön kiemelte az idősek védelmét, az ennek érdekében a szociális intézményekre és kórházakra elrendelt intézkedéseket.
 
> Kocsis Máté arra a kérdésre, hogy ha intenzívebb lesz a második hullám, a parlament online ülést tart-e, elmondta: szó volt erről, ezt az ellenzék kezdeményezte, de a jogszabályi környezet ehhez nem adott. A járványügyi szabályok maradéktalan betartása mellett az Országgyűlésnek normál rendben működnie kell - jelentette ki.
 
> További felvetésre elmondta: a testhőmérséklet-mérést jogi értelemben nem teszik kötelezővé, de a Fidesz-frakció képviselőinek erősen ajánlott. Ha ezt nem tartják be, az érintett képviselőre bírságot szabnak ki - jelezte. Az Országgyűlés működése szempontjából nem megengedhető, hogy valaki a saját felelőtlenségével magát vagy másokat veszélyeztessen. Ez vonatkozik a maszk viselésére és a kézfertőtlenítésre is - tette hozzá.
 
> Kocsis Máté szintén kérdésre elmondta, a második hullám tetőzése télre várható. Az ősz és a tél el fog menni a járvány elleni védekezéssel - mutatott rá. Megjegyezte: ez a szakemberek becslése, ami változhat. A járvány most nagy mértékben a 40 év alattiaknál van jelen, arra kell nagyon vigyázni, hogy az idősek közé minél kevésbé törjön be.
 
> Újabb koronavírus-törvény, rendkívüli jogrendre vonatkozó jogszabály megalkotása most nem indokolt, a rendelkezésre álló jogszabályok most megfelelőek - közölte.
 
> Arra a felvetésre, miért 23 órakor kell bezárniuk a szórakozóhelyeknek, azt válaszolta: egy szórakozóhelyen 23 óra körül már nehéz betartani a járványügyi előírásokat.
 
> A júliusi EU-csúcson elfogadott uniós büdzsé ratifikálását firtató felvetésre a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: először üléseznie kell az uniós konzultációs testületnek, de a kormánypártok összességében elégedettek az EU-csúcson történtekkel, mert Magyarország sokkal több pénzt kapott, mint amennyiért odament. Ugyan az Országgyűlés által támasztott feltételek nem teljesültek maradéktalanul, de a tárgyalások arról szólnak, hogy a felek engednek a másiknak - jegyezte meg.
 
mti.hu / portfolio.hu