Környezetkímélő új buszokat vesz Miskolc

2015.06.19 11:55

75 új MAN buszt vesz Miskolc.

Hetvenöt új, MAN típusú, környezetkímélő gázüzemű autóbusz áll üzembe Miskolcon az év végéig, a buszok a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.) meglévő, számos szempontból elavult járműveit váltják fel - mondta a járműveket bemutató pénteki sajtótájékoztatón Miskolc polgármestere.

Kriza Ákos elmondta, hogy az autóbusz-projekt 9,2 milliárd forintba kerül, amelyből 1,8 milliárd forint az állami támogatás, a fennmaradó részt kedvező lízingkonstrukcióval oldják meg. 

A CNG üzemű, azaz sűrített földgázzal hajtott buszok beszerzésével alacsonypadlós, kényelmes, klimatizált járművek állnak majd a miskolciak rendelkezésére, amelyek megfelelnek az EURO 6-os környezetvédelmi követelményeknek is- fejtette ki a polgármester.

 

A legfiatalabb park Magyarországon
A földgázüzemű autóbuszok megérkezésével a közösségi közlekedés infrastruktúrájának teljes megújítása lezárul Miskolcon, és a már megújított villamosállomány után az autóbuszpark is megújul. A flotta átlagéletkora négy - négy és fél év lesz, ami Magyarországon a legfiatalabb és legmodernebb buszparkot jelenti – tette hozzá. „E fejlesztése is a zöld város kialakítása felé törekszik” – hangoztatta a polgármester.

fotó: Juhász Ákos

További felvételek a bemutató előtti téjékoztatóról,

és ahamarosan Miskora érkező autóbuszról, a képre kattintva!

Díjnyertes buszok
Hoyos György, az MAN Magyarország Kft. buszértékesítési üzletágának vezetője ismertette, hogy a cng-technológiának köszönhetően csökken a közösségi közlekedés miatti szén-dioxid-kibocsátás, a dízeljárművek kipufogófüstjében lévő ártalmas apró részecskék légkörbe kerülése pedig gyakorlatilag megszűnik.

A miskolci CNG buszflotta 40 szóló és 35 csuklós járműből áll majd, utóbbi 2015-ben az év busza kategóriagyőztese lett. A szóló buszon 30 ülő- és 75 állóhely áll rendelkezésre, a csuklós 42 ülő és 118 álló utast képes szállítani – részletezte.

Az új MAN-oknak köszönhetően az MVK buszflotta üzemeltetési költsége 30 százalékkal is csökkenhet – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva az MVK Zrt. jelenlévő munkatársa közölte, hogy Miskolcon naponta, csúcsidőben 120-130 busz közlekedik. A teljes buszpark 158 járműből áll és van két veterán autóbuszuk is.

mti.hu