Koronavírus: 10 évig nem nyilvánosak az operatív törzs dokumentumai

2022.01.12 13:51

Legkorábban 2030-ban kerülhetnek nyilvánosságra az operatív törzs üléseinek dokumentumai, azok ugyanis tíz évig nem nyilvánosak. A közvélemény így kizárólag a koronavirus.gov.hu-n is megjelenő kormányzati információkból tájékozódhat a járvány elleni védekezésről.

Orbán Viktor kormányfő (szemben, k), Pintér Sándor belügyminiszter (szemben, b), Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának Fideszes elnöke (j3), Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (j2), Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára (j) a koronavírus-járvány elleni védekezésért feleős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban

Fotó: Fischer Zoltán / mti.hu / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

A hvg.hu közérdekű adatigénylése alapján
 
  • nem világos, készül-e szó szerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről,
  • nem tudni, hogy ezeken hányszor és miről szavaztak,
  • az eddigi több mint 150 tanácskozás összes dokumentumát tíz évig nem hozzák nyilvánosságra.
 
„Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak” –válaszolta Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a lap közérdekű adatigénylésére, hivatkozva az információszabadságról szóló törvény azon „gumiparagrafusára”, amely szerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános.
 
Egyetlen adatot árultak el:
 
Müller Cecília országos tisztifőorvos tartja általában a tájékoztatókat az ülések után
 
A 2020. JANUÁR 31-I ALAKULÓ ÜLÉSSEL EGYÜTT ÖSSZESEN 159 VOLT TAVALY NOVEMBER 25-IG, AZ ADATIGÉNYLÉS IDŐPONTJÁIG AZ ÜLÉSEK SZÁMA.
 
forrás: hvg.hu / portfolio.hu