Koronavírus: elhunyt két idős beteg, 9 új fertőzött van

2020.05.31 08:55

Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavírus.gov.hu oldal. Elhunyt újabb 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 526 főre emelkedett az elhunytak száma, 2147-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1203 fő. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti.  419 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

 
 
Mint írják, a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. A kormány célja, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsa az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Már Budapesten is megnyithattak az éttermek  és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.
 
A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is  fenn kell tartani.
 
forrás: koronavirus.gov.hu
 
koronavirus.gov.hu