Koronavírus: még egy terjedési módra figyelmeztetnek a szakértők

2020.05.18 19:05

A dohányzás amellett súlyosan károsítja a dohányos és a körülötte lévő passzív dohányosok egészségét, komoly szerepet játszhat a koronavírus terjesztésében is - hívja fel a figyelmet egy az Orvostovábbképző Szemle online kiadásában megjelenő szakcikk.

Minden tizedik haláleset oka a dohányzás - Körkép.sk

 

A világjárványt okozó SARS-CoV-2 elsősorban a köhögés és tüsszentés során felszabaduló apró cseppekkel terjed, de a kilégzés vagy beszéd során felszabaduló, akár 10 méterre eltávolodó kisebb részecskék, bioaeroszolok is szerepet játszanak a koronavírus terjedésben. Így a dohányzás során kifújt és kilélegzett bioaeroszolok is részt vesznek a betegségek okozó vírus szétpermetezésében - derül ki az OTSZonline cikkéből.
 
A SARS-CoV-2 aeroszol formájában több mint 3 órán keresztül is életképes maradhat, a dohányfüsttel kifújt aeroszol a védő maszkon keresztül is áthatol, magával hordozva a betegséget okozó vírust.
 
A kifújt levegő mellett a vírus terjedéséhez hozzájárul a dohányosok krónikus légúti hurutja során keletkező nyák, amely köpet formájában, kórokozókkal együtt, szintén a környezetünkbe kerül, vagy az eldobott csikken maradó nyál is, amire bárki ráléphet és továbbviheti tovább a cseppfertőzést. A Covid-19 betegséget okozó vírus ugyanis több óráig, sőt napokig is fertőzőképes marad.
 
A védekezést segíti részben a szokásosnál is gondosabb kézmosás és a különböző felületek gyakori fertőtlenítése, valamint a dohányzással kapcsolatos már meglévő törvények (1999. évi XLII. Törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól) betartása és betartatása, ami már járványügyi kérdés.
 
A dohányosokra mindemellett a betegség súlyosabb formája leselkedik, nagyobb a valószínűsége a mesterséges lélegeztetést, vagy újraélesztést szükségessé tevő szövődményeknek. A tüdőgyulladás kialakulásának 14 százalékkal nagyobb a kockázata, gyakoribb a krónikus bronchitis, a COPD és a tüdőrák. Ezek a következményes betegségek azok, amelyek a legtöbb koronavírus okozta halálesetért felelősek.
 
A dohányzás károsítja a légzési kapacitást és a tüdő csillósejtjeit, amelyek eltávolítják a légutakba kerülő szennyeződéseket, baktériumokat, vírusokat és a nyákot, ezért most mindennél jobban javasolt a dohányosoknak a leszokás - írja a cikk szerzője.
 
forrás: otszonline.hu