Koronavírus: Nagyban mérséklődött a napi új fertőzöttek száma Kínában – Második tesztje is pozitív lett az óceánjárón fertőződött magyarnak

2020.03.02 06:09

Utoljára január 23-án fordult elő, hogy 300 alatt volt az új megbetegedések száma.

 

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t.
 
A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban.
 
A számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről. A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik.
 
Dél-Koreából szintén vasárnap éjfélig 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában. Az összes fertőzött száma Dél-Koreában ezzel 4212-re nőtt, és meghaladta azoknak a betegeknek a számát, akiket Hupej tartománynak a járvány által második leginkább sújtott városában tartanak nyilván. A Vuhantól észak-nyugatra fekvő, mintegy 9 milliós Hsziaokanból eddig 3518 fertőzöttről számoltak be. A városban 120 ember halt bele a betegségbe, és vasárnap éjfélig 2397-en gyógyultak fel.
 
Miközben Kínában a járvány megfékezésére tett óvintézkedések a hivatalos adatok alapján hatékonynak bizonyultak, az ország a múlt héten szigorúbb ellenőrzéseket vezetett be a külföldről érkező utazókra vonatkozóan annak érdekében, hogy kiküszöbölhessék a vírus ismételt "behozatalát". Az országban több helyről adtak számot ilyen esetekről. Pekingben vasárnap két fiatal férfit diagnosztizáltak a betegséggel, akik Moszkván keresztül Iránból utaztak a kínai fővárosba. A dél-kínai Kuangtung tartományban egy, a kínai szárazföldet Londonból Hongkongon át megközelítő férfinél mutatták ki a fertőzést. A kelet-kínai Csöcsiang tartományban pedig egy Olaszországból érkező utas betegedett meg.
 
Térképes világadatok
Ide kattintva tanulmányozhatóak:
 
 
 

Második tesztje is pozitív lett a koronavírussal fertőzött magyarnak

Képtalálatok a következőre: Diamond Princess https
Fotó: Carl Court / Getty Images
 
Nincsenek tünetei, nem lázas és nem köhög, de egy japán kórházban van karanténban.
 
A második koronavírus-tesztje is pozitív lett annak a magyarnak, aki a Diamond Princess nevű óceánjárón dolgozott – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a HírTV műsorában.
 
Menczer Tamás hozzátette: az érintett magyar kórházban van megfigyelés alatt, de nincsenek tünetei, nem lázas és nem köhög. Nemsokára egy harmadik tesztet is elvégeznek rajta.
 
Rajta kívül még 11 magyar van világszerte karanténban a koronavírus miatt, de mindannyian jól vannak.
 
Két magyar szintén a japán óceánjárón dolgozott, a tenerifei szállodában öten – egy idős házaspár és egy háromtagú család – tartózkodnak, egy magyar kamionsofőr Olaszországban, egy joghallgató hölgy Németországban és ketten pedig a fertőzés epicentrumában, Vuhanban rekedtek.
 
Magyarországon eddig 125 embertől vettek mintát, de eddig nem mutatták ki a koronavírus-fertőzést az országban.
 
mti.hu