Koronavírus: tovább nőtt a halottak száma, Németországban is megjelent a kórokozó

2020.01.28 06:26

Újabb 25 beteg vesztette életét Kínában hétfő estig koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, így a ragály halottainak száma egy nap alatt 81-ről 106-ra emelkedett. A fertőzést már Németországban is kimutatták.

 

A biztosan a koronavírustól megfertőződött, tüdőgyulladásos betegek száma 4515-re nőtt a vasárnap esti 2835-ről. Közülük 976-nak válságos az állapota, egy nappal korábban 461 ennyire súlyos esetet jegyeztek fel – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A fertőzésgyanúsak száma csaknem hétezerre emelkedett hatezerről – ami lassuló növekedés.
 

A járvány gócpontjában, a 11 millió lakosú Vuhanban naponta már több mint 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal, ami ötszöröse az ilyenkor szokásosnak. A városban 62 kórháznak van lázklinikája. A város párttitkára hétfőn este a sajtónak azt mondta, hogy zsúfoltság alakult ki a kórházi felvételeknél, de a helyzet javul.
 
Németországban is megerősítettek egy megbetegedést, amelyet az úgynevezett koronavírus okozott. A bajor egészségügyi minisztérium hétfő éjjeli közlése szerint a beteg férfi, Münchentől 30 kilométerre délnyugatra lakik. Állapota stabil. Hogy járt-e Kínában, azon belül pedig Vuhan városában, arra nem tért ki a minisztérium.
 
Időközben kiderült, hogy Kanadában már ketten fertőződtek meg bizonyítottan a kórokozótól. Eddig csak egy férfit támadott meg a vírus, aki Vuhanból tért vissza, hétfőn azonban bebizonyosodott, hogy a feleségét megfertőzte. Közös háztartásukban más nem lakik.
 
Az Egyesült Államok kormányzata ugyancsak hétfőn már egész Kínára szólóan eltanácsolta állampolgárait az utazástól. Addig csak Vuhant és környékét ajánlotta elkerülni. Az Egyesült Államokban öt bizonyított koronavírusos megbetegedést jelentettek eddig.
 
Ugyancsak néhány esetről számolt be Dél-Korea, Tajvan, Nepál, Vietnam, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Franciaország és Ausztrália.
 
Hongkong szerint sokkal több a beteg
 
Drákói intézkedésekkel kell korlátozniuk a kormányoknak a lakosság mozgását, ha meg akarják akadályozni a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedését – közölték hétfőn hongkongi kutatók, akik matematikai modellek alapján úgy becsülik, hogy a még lappangó megbetegedések száma Kínában már meghaladhatja a 40 ezret.
 
A Hongkongi Egyetem (HKU) tudósai figyelmeztettek a vírus terjedésének gyorsulására. Az egyetem orvosi kara együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a fertőző betegségek kezelésében.
 
Fel kell készülnünk arra, hogy ez a különös járvány világjárvány lesz"
 
– jelentette ki Gabriel Leung, a HKU kutatócsoportjának vezetője.
 
Ma Hsziao-vej, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezetője vasárnap közölte, hogy az új vírus lappangási ideje akár két hét is lehet, és a vírus már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet.
 
A vírus terjedése alapján felállított matematikai modellekből Leung csapata arra a következtetésre jutott, hogy a tényleges fertőzések száma jóval magasabb lehet a hivatalos adatoknál, mert a hatóságok csak a hivatalosan megerősített eseteket tartják nyilván. "A tünetekkel járó, bizonyítható esetek száma szombaton, a holdújév napján 25-26 ezer lehetett" – mondta elméleti görbékre hivatkozva hongkongi sajtótájékoztatóján Leung. A kutató szerint a tünetek nélküli, a lappangás stádiumában lévő megbetegedések száma szombaton megközelíthette a 40 ezret.
 
Leung hozzátette, hogy a fertőzések száma hatnaponta megduplázódhat,
 
várhatóan áprilisban és májusban éri el a csúcspontot azokon a területeken, ahol a járvány már megjelent.
 
Hangsúlyozta azonban, hogy hatékony közegészségügyi intézkedésekkel csökkenteni lehet a fertőzés terjedésének tempóját.
 
Merre fertőz a loronavírus?
 
 
A betegség góca továbbra is a közép-kínai Vuhan város és Hupej tartomány, de találtak már megbetegedéseket más nagyvárosokban, így Pekingben, Sanghajban, Sencsenben és Kantonban is.
 
A kutató szerint "teljesen korrektek" a közel 20 városban bevezetett, a külvilágtól mintegy 56 millió embert elzáró kínai utazási korlátozások, bár hozzátette, hogy más nagyvárosokban ezek az intézkedések nem feltétlenül módosítják a járvány alakulását.
 
mti.hu / hvg.hu