Koronavírusban meghalt a felcsúti háziorvos is

2020.12.01 16:26

Újabb négy egészségügyi dolgozó vált a koronavírus áldozatává az elmúlt 24 óra adatai szerint.

Ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán. Riasztóan megugrott a halálozások száma az egészségügyben

Fotó: Balázs Attila / mti.hu

Elhunyt G. Lajos felcsúti háziorvos: ő már az ötödik olyan áldozat, aki háziorvosi praxist vezetett. Egy ápoló és egy beteghordó szervezete is feladta a koronavírus elleni küzdelmet. A negyedik áldozat mentősként dolgozott. Valamennyien a járvány elleni védekezés első vonalában dolgoztak, kitéve magukat a megbetegedés veszélyének.

 

A számok riasztóak, hiszen egy nap leforgása alatt 25 százalékkal ugrott meg a járványban elhunyt egészségügyi dolgozók száma. A Magyar Orvosi Kamara eddig 20 halottról tud, bár a múlt hét elején még „csak” tízen voltak. Öt háziorvos és egy asszisztens, négy ápoló, négy mentős és két beteghordó van az áldozatok között, de főorvos és kórházi főigazgató is belehalt már a koronavírusba. A múlt heti adatok szerint 5026 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, amely szám azóta minden bizonnyal emelkedett.
 
A Magyar Orvosi Kamara titkára tegnap azt mondta: a dolgozók egyéni védekezéséhez szükséges felszerelések általában rendelkezésre állnak, vannak azonban olyan hiányosságok, amiket jelenleg szinte lehetetlen kiküszöbölni.
 
– Elegendő mennyiségben áll rendelkezésre fertőtlenítőszer, maszk, kesztyű, védőruha, ugyanakkor ellátópontonként lehetnek eltérések – közölte dr. Nagy Marcell. – A problémát sok helyen elsősorban az jelenti, hogy az infrastruktúra nem teszi lehetővé a teljes elkülönítést, a liftek, ajtók, rácsok, „útvonalak” olyan helyzetet teremtenek, ahol nehéz elkülöníteni a fertőzött oldalt a tisztától, nehéz a zsilipelést hatékonyan és egyszerűen kivitelezni.
 
A hivatalos adatok szerint 5758 vírustesztből 3951 esetben mutatták ki tegnap a koronavírus-fertőzést, 154 ember pedig elhunyt.
 
blikk.hu