Korszakváltás kell a magyar egészségügyben is – hangsúlyozta vasárnap Ujhelyi István (+videó)

2021.05.02 13:08

A koronavírus miatt elhunyt több mint huszonhétezer magyar állampolgár halála szoros összefüggésben van az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotával. Ez pedig egyértelműen az elmúlt évek kormányzati nemtörődömségének, az egészségügyet a fontossági lista végére soroló politikai működésnek róható fel – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő mondta az MSZP egészségügyi programjáról tartott online sajtótájékoztatóján, vasárnap.

Fotó: Farkas Norbert
 
Az európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy miközben a Fidesz-kormány propagandája folyamatos győzelmi jelentéseket ad az egészségügy állapotáról, addig a valóság ismeretében kijelenthető, hogy az elmúlt tizenegy év kormányzati dúlásának épp a magyar egészségügy, az abban dolgozó szakemberek és az ellátásra szoruló magyar polgárok a kárvallottjai.
 
Ujhelyi szerint a Fidesz az elmúlt időszakban nem teremtett sem rendet, sem normális munkakörülményeket, de betegbiztonságot és érdemi állami forrásokat sem garantált az ellátórendszerben. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügy finanszírozása jelentősen elmarad az uniós átlagtól, a szakemberhiánnyal összefüggésben pedig csaknem egy kisvárosnyi ember veszíti úgy az életét minden évben, hogy egy jobban finanszírozott és jobban működtetett egészségügyben megmenthetőek lettek volna. Ujhelyi rámutatott, hogy csak kórházi fertőzésben háromszor nagyobb az esélye meghalni valakinek Magyarországon, mint más nyugat-európai tagállamban, de az MSZP politikusa szerint a koronavírusban elhunyt, a lélegeztetőgépekről már lekerülni nem tudó betegek rekord magas száma is az egészségügyi rendszer szakemberhiányát és alulfinanszírozottságát mutatja. A szocialista politikus hangsúlyozta: hiába van raktáron ezerszám a használatlan lélegeztetőgép, ha tíz emberre – négy helyett – mindössze egy szakember jut az intenzív osztályokon.
 
Az MSZP programját ismertetve, Ujhelyi arról beszélt, hogy az egészséghez való hozzáférés alapvető emberi jog, a szocialista párt „Kormányváltást-Korszakváltást” címet viselő, sokszáz oldalas programja ennek megfelelően kiemelten kezeli az ellátás minőségi kritériumait és a hozzáférhetőség garanciáit. Az EP-képviselő elmondta, hogy az MSZP javaslatai között szerepel a műtéti várólisták csökkentése, szociális gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-támogatás bevezetése, a mentőszolgálat kiemelt finanszírozása, az egynapos ellátások fejlesztése, a gyógyítás valós költségeit elismerő finanszírozási rendszer bevezetése, de speciális kedvezményeket biztosító életpályamodell bevezetését is javasolják az elvándorolt egészségügyi szakemberek visszacsábítására. A rendszer állami finanszírozásának minimumát pedig a GDP hét százalékában állapítanák meg.
 
Ujhelyi kiemelten fontosnak nevezte, hogy az MSZP képviselőjeként az egyik fő kezdeményezője volt az Európai Egészségügyi Unió megvalósításának, a párt programja pedig ezt a koncepciót is feltétel nélkül támogatja és a zászlajára tűzte.
 
Az EP-képviselő egyértelművé tette, hogy az Európai Egészségügyi Unió egy olyan forradalmi program, amely áttörést jelenthet az egész EU-ban, de világos korszakváltást jelenthet a magyar egészségügyben is, amelyre nagy szükség van a hazai ellátórendszerben.

 


hirklikk.hu