Kósa Lajos: a szabadság a függetlenséghez kapcsolódik

2016.10.23 15:30

Magyarországon, a magyar történelemben a szabadság a függetlenséghez kapcsolódik, a szabadság a függetlenséget jelenti - mondta a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője vasárnap Debrecenben.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Kósa Lajos az Egyetem téren, a Melocco Miklós által megformált '56-os emlékműnél mondott beszédében kiemelte: "mi, magyarok soha nem nyugodtunk abba bele, ha kívülről, idegen hatalmak képviselői akarták megszabni, mit tegyünk és mit gondoljunk saját ügyeinkről".

"Nincs másik olyan nép Európában, amelynek minden nemzeti ünnepe arról emlékezik meg, hogyan léptünk fel, miképpen harcoltunk a függetlenséget jelentő szabadságért, azért, hogy a magunk urai legyünk" - mondta Kósa Lajos, utalva az oszmán, a Habsburg, majd a szovjet hatalom elleni szabadságküzdelmekre.

Hozzátette: hatvan évvel ezelőtt a szabadság vágya újra egységbe kovácsolta a nemzetet, és "a fiatalok, akik jórészt már a szovjet érában nőttek fel, bátran szembeszálltak az elnyomókkal, szembeszálltak a Szovjetunióval, a világ akkori legerősebb katonai hatalmával (...), és tanúságot tettek a szabadság erejéről".

A kormánypárti politikus - párhuzamot vonva a hatvan évvel ezelőtti és a mai események között - arról is beszélt, hogy Magyarországon soha nem volt kérdés, mit tehetünk a szabadságért. Legutóbb október 2-án "megint létrehoztuk azt az egységet, amely azt üzeni a nagyvilágnak: a magyarok, ha a függetlenségükről van szó, összefognak és megvédik a saját szabadságukat" - mondta.

Kósa Lajos kiemelte, "mi egy szabad ország, egy szabad nemzet vagyunk", és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie.
"Elvárjuk, hogy a világ nemzetei tiszteletben tartsák ezt a jogunkat" - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, megjegyezve: "azzal a reménnyel csatlakoztunk az Európai Unióhoz, hogy a gazdasági alapokon túlmenően ez a közösség éppenséggel erre a kölcsönös tiszteletre épül (...), s hogy ez így legyen, már a mi felelősségünk is".

Úgy fogalmazott: "mi Magyarországról Európát a független, szabad nemzetek közösségeként szeretnénk látni, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ez így is legyen. '56 példájából ehhez is erőt meríthetünk".

mti.hu