Kövér kitiltotta az RTL-t a parlamentből

2015.11.20 14:15

Egészen addig nem tudósíthat a kereskedelmi csatorna stábja a parlamenti eseményekről, amíg nem garantálják, hogy a jövőben nem szegik meg a parlamenti újságírókat kontrolláló szabályokat - írta Kövér hivatala. Csütörtökön a stáb megpróbált bejutni Orbán zárt "sajtótájékoztatójára", ahonnan csak a köztévé tudósíthatott, ez tette be a kaput. Az RTL Klub nem kommentálta a döntést.

Nem engedi be a parlamentbe az RTL Klub munkatársait a jövőben Kövér László házelnök, akinek a döntését levélben tudatták a csatorna vezetésével. Kövér egészen addig fenntartja a rendelkezést, amíg az RTL garanciát nem vállal arra, hogy nem fordul elő többé olyan "incidens", mint a csütörtöki.

Kérdésünkre az RTL Klub nem kívánta kommentálni a történteket. Ellenzéki képviselők viszont érthetően tiltakoztak a döntés miatt, hiszen az RTL Híradója nagyjából az egyetlen esély, hogy nézett tévéműsorba kerüljenek a parlamentben.

Orbán zárt "sajtótájékoztatója"
Mint arról beszámoltunk, csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor a Budapestre látogató NATO-főtitkárral, az eseményre azonban több médium meghívást sem kapott, az ott mégis megjelenő RTL Klub stábját pedig nem engedték be. A köztévé végig tudósított az eseményről. A miniszterelnök sajtósa, Havasi Bertalan azzal magyarázta a kizárást, hogy az eseményen csak sajtónyilatkozatra került sor, az újságírók nem kérdezhetnek

Az RTL Klub honlapján közzétett kitiltó levél másképp interpretálta az eseményeket. Mint a házelnök fogalmazott, Litauszky Balázs, Kovács Adrián és Rómer Róbert a plenáris ülésre kapott tudósítási engedélyt, ehhez képest a stáb egy olyan folyosón forgatott, ahová a sajtót nem engedték be, és a területet többszöri felszólításra sem akarták elhagyni, amivel megsértették a 2013-ban hozott törvényt a parlamenti rendről.

Kövér László úgy gondolja a levél szerint, hogy ez már nem először fordult elő, ezért döntött a végleges kitiltásról.

hvg.hu