Kövér László „a hülyéskedésnek próbál megálljt parancsolni” a parlamenti büntetésekkel

2021.06.05 10:28
Vagy elengedi a füle mellett, vagy megálljt próbál parancsolni “a hülyéskedésnek” a parlamentben, ő az utóbbi szerint jár el a Házszabálynak megfelelően - mondta Kövér László a Hír Tv-ben. A ‘22-es választások egyik tétje szerinte, hogy “nem szabad, hogy oda jussunk, hogy azt kell, hogy várjuk, hogy vajon a fenyegetőzéseiket a Jakab félék, vagy a Gyurcsány félék beváltják-e vagy sem”.
 
 
Kövér László volt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az általa az ellenzéki politikusokra kirótt büntetésekről is kérdezték, illetve arról, hogy a parlamentben az ellenzéki pártok már azon versenyeznek, ki kap nagyobb büntetést tőle, és hogy hajlandó-e tovább szigorítani a büntetéseket.
 
A házelnök óriási pénzbüntetéseket szabott ki az elmúlt időkben, Jakab Péter Jobbik-elnököt közel 10 millióra büntette, tavaly ősszel több mint 4 millióra, de Tordai Bence párbeszédes képviselőre is 8,2 milliót rótt ki nemrégiben.
 
„Érzem, hogy szándékosan hoznak olyan helyzetbe hétről-hétre, hogy nekem ne legyen más választásom, mint szankciókkal élni” - mondta a HírTv-ben a kérdésre válaszolva Kövér László. Szerinte két eset van: “vagy elengedem a fülem mellett, és akkor még rátesznek egy lapáttal a következő alkalommal, és akkor gyakorlatilag előbb-utóbb ellehetetlenül a parlament működése. Vagy pedig a házszabály szellemében és betűjének megfelelően, megálljt próbálok parancsolni a hülyéskedésnek” - magyarázta. Akkor viszont “diktatúrát óbégathatnak utána” - fogalmazott - “és a többmilliós fizetéssel bíró frakcióvezető végigkoldulhatja az országot, hogy ugyan már dobják össze szegénynek a zsíros kenyérre valót, mert kulülönben éhen hal a családja”. Szóval, az egész egy egy bazári tréfa, kocsmai vicc - jelentette ki.
 
Tisztában van vele, hogy Jakab Péter politikai hasznot húz belőle, de...
 
De - mint Kövér László mondta -, tisztában van azzal, hogy ebből például Jakab Péter politikai hasznot tud húzni. Mint fogalmazott, ő nem hiszi, hogy Jakab Péter ennel intellektuálisan és morálisan ennél többre képes, de azt sem hiszi, hogy ezt ne számitásból csinálná. “Ő a kocsmai verekedőket, kötekedőket akarja bevinni a közös ellenzéki projektbe” - tette hozzá. De szerinte ez nem kell, hogy őt befolyásolja, mert attól még a magyar Országgyűlés, az Országház mégsem kocsma, főleg nem a kocsma hátsó udvara” - fogalmazott, hozzátéve: bizonyos viselkedési szintet mindenkinek tiszteletben kell tartania.
 
Házelnöki döntéssel szemben - Alkotmánybíróság?
 
Arra, hogy például Schiffer András szerint biztosítani kellene az ellenzék számára az Alkotmánybírósághoz való fordulás jogát, ha nem értenek egyet a házelnöki döntéssel, Kövér László azt mondta: Schiffer András ebben téved, és az Alkotmánybíróság sem ért egyet ezzel.
 
Az EP a “demokráciák elleni egyik megnagyobb merénylet”
 
“Az Európai Parlament az európai demokráciák elleni legnagyobb merényletek egyike”, az Európai Parlament nem az európai demokráciáért van, hanem az ellen dolgozik” - mondta Kövér László arra, hogy az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét a Sargentini-jelentés ügyében. „Nem veszik figyelembe azt, hogy Európa nem az európai emberek által lakott, hanem magyarok, flamandok, vallonok, franciák, olaszok stb. nemzetek lakják. Ezeknek megvan a maguk hagyományrendszere, beleértve a jogrendszert is, megvan a maguk kultúrája, nyelve, önazonossága, amihez ragaszkodnak, a történelmük, amihez szintén ragaszkodnak. És ragaszkodnak a saját nemzeti döntéshozatali demokratikus mechanizmusaikhoz is. Mert csak addig demokratikus egy döntéshozatal, amíg a választó látja, hogy akit megválasztott, az mit csinál és miért csinálja. Lehet, hogy nem ért vele egyet, de akkor majd a következő választáson korrigálhatja a saját korábbi döntését” – magyarázta a kérdésre válaszolva a házelnök.
 
Brüsszelből összeállított pártlisták, szekértolók?
 
Azokról pedig, akik - mint mondta - “azt vízionálják”, hogy egyenesen a a Brüsszelből összeállított európai pártlistákról kellene az Európai Parlamentben szavazni azt mondta: ők vagy nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan érez “egy egyszerű választópolgár Portugáliától Romániáig”, vagy pedig egy nagyon cinikus játékot folytatnak, “demokratikus mezbe öltözve valójában annak a bürokráciának és olirgarchiának a szekértolói”, akik birodalmat akarnak csinálni Európából, nem pedig független nemzetállamok szövetségét.
 
Mint a tanácsrendszerben...
 
A műsorvezető kérdésére, milyen sorsa lenne a nemzetállamoknak e logika mentén, ha még több hatalmat kapna az Európai Parlament, Kövér László azt mondta: ezt nagyon könnyű megválaszolni, aki emlékszik még a ‘90 előtti időkre, analógiaként “nagyjából annyi beleszólása lenne a magyar vagy a szlovák, horvát polgároknak az ügyeik intézésébe, mint annak idején a tanácsi választásokon volt”. Az egész egy szinjátékká alakulna - jelentette ki. Kövér László szerint már most is közel van az egész európai intézményrendszer működése ahhoz, “hogy cinikus szinjátékként fogjuk fel, de még van remény arra, hogy ezt visszafordítsuk” - tette hozzá.
 
Sorsdöntő lesz
 
A jövő évi választás tétjét Kövér László abban látja, hogy ez is “sorsdöntő választás” lesz, eddig választásról választásra nőtt a tét. Szerinte az elmúlt 11 év a 20. századi magyar történelem a legsikeresebb időszaka volt, és ha “azok jönnek, akiket Jakab Péter is reptezentál, amit a “velőtráző cinizmus, a duhajkodás, a neoboldevista attitűd jellemez”, abból Magyarország majd “csak tragédiák árán tud ujra kikeveredni”.
 
Az ellenzék jóvátételt akar: “kinyílik a bicska a gumicsizmában”
 
Arról, hogy az ellenzék „jóvátételt követel” az elmúlt 11 évért, Kövér László azzal reagált: fogalma sincs mire gondolnak, különösen összevetve a 2010-et megelőző 8 évvel, vagy a ‘90-et megelőző 40 évvel.
 
“Van annak egy diszkrét bája , amikor Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, az egyik erős figurája az egyesült ellenzéknek, amiben a valahai kisnyilasok hirtelen átöltöztek” - fogalmazott Kövér László, megjegyezve: a Terror Házában van egy ilyen szoba, “ami ezt a '45 utáni történelmi pillanatot örökíti meg, amikor ugyanez történt”. Ha ők kérnek jóvátételt, akkor a házelnök erre azt mondja, “kinyílik az embernek a gumicsizmájában a bicska”, mert azért mindennek van határa
 
A 22-es választások tétjéről: beváltják-e a fenyegetéseket?
 
A parlamenti kommunikáció színvonal esésére vonatkozó kérdésre azt mondta: ez egy világtendencia, ha az Egyesült Államok választási kampányát megnézzük egészen mostanáig, “akkor ott szörnyűbbnél szörnyűbb nyilatkozatokat olvashatunk a sajtón keresztül”, és akkor még nem is látjuk a teljes képet a maga részletességében - tette hozzá. Szerinte Amerikában, Európában és Magyarországon is ugyanaz az ok. Itt nincs meg ‘90 óta az alapértékekben való egyetértés, Európában és az Egyesült Államokban megvolt, de a világ - “a baloldal tobzódása révén”- szellemi értelemben eljutott arra a pontra, hogy már nincs közös nevező jobb meg baloldal, demokrata és republikánus, “fideszes és jobbikos között, hanem a politika átalakult egyfajta hideg polgárháborúvá” - állította. “Ez baljós jövőt fest nekünk” - jegyezte meg.
 
Kövér László szerint ezért is a ‘22-es választások egyik tétje, “nem szabad, hogy oda jussunk, hogy azt kell, hogy várjuk, hogy vajon a fenyegetőzéseiket a Jakab félék, vagy a Gyurcsány félék beváltják-e vagy sem. Előzzük meg ezt egy bölcs döntéssel” - javasolta.
 
Trianonról
 
Az interjú elején a Trianon 101 éves évfordulójára vonatkozó kérdésre azt mondta: június 4-én reggel azzal ébredünk, hogy tragédia történt velünk, este pedig “azzal a jóérzéssel kell lefeküdnünk, hálával a Jóisten iránt, hogy túléltük ezt a 101 évet”. Ritkaság a világtörténelemben, hogy egy ilyen megnyomorítás után egy nemzet 101 év után azt mondhatja, köszöni szépen, jól van - mondta a házelnök a Hír Tv-ben.
 
Csuhaj Ildikó
atv.hu