Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

2020.11.25 07:02

Az Országgyűlés elnöke osztrák kollégájával beszélt a járványügyi helyzetről.

 
Videómegbeszélés keretében tájékoztatta egymást a magyar és az osztrák járványügyi helyzetről Kövér László, az Országgyűlés elnöke és kollégája, Wolfgang Sobotkával
 
– közölte a Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.
 
A közlemény szerint az egyórás egyeztetésen, amelyet az osztrák Nemzeti Tanács elnöke kezdeményezett, szó volt a jelenlegi korlátozó intézkedésekről, a járvány következményeinek gazdasági kezeléséről, az idei és a jövő évi magyar és osztrák költségvetés helyzetéről, az oltóanyaggal kapcsolatos várakozásokról, valamint a járványkezelés következő időszakban tervezett lépéseiről.
 
Wolfgang Sobotka elmondta, hogy
 
Ausztriában a jelenlegi szigorítások enyhítésével számolnak, amire a karácsonyi ünnepekig lépésről lépésre kerül sor,
 
Kövér László pedig arról tájékoztatta kollégáját, hogy Magyarországon a jelenlegi helyzet ismeretében nincs tervbe véve további szigorítás az ünnepekig,
 
inkább a már meghozott korlátozó intézkedések pontos betartását célozzák a magyar kormányzat intézkedései.
 
A beszélgetés második részében a felek a politikai iszlám európai keresztény civilizációra gyakorolt hatásáról, valamint a menekültügyi és migrációs kérdésekről beszéltek.
 
A parlamenti elnökök megvitatták az Európai Unió következő többéves pénzügyi keretével és a helyreállítási alappal összefüggő magyar vétó hátterét is. Kövér László hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács júliusi ülése kijelölte a tárgyalások keretét, amelyet sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament nem írhat felül, mert az állam- és kormányfők határozták meg a kompromisszumot, és az európai szuverén államok vezetőinek megegyezésén semmilyen uniós intézmény nem léphet túl.
 
A házelnökök végül röviden szóltak a nyugat-balkáni bővítés kérdéséről is, amelyben azonos, támogató álláspontot fogalmaztak meg.
 
mti.hu