Közeledik az influenzajárvány

2015.01.21 05:49

Nem árt figyelni, két-három hét múlva Borsod - Abaúj - Zemplén megyét is elérhetik a megbetegedések.

Hirtelen jelentkező magas láz, torokfájás, száraz köhögés, ízületi fájdalom, levertség. Ezek a legjellemzőbb tünetei az influenzának. Érdemes ezekre figyelni, hiszen a szakemberek szerint közeleg a járvány, több európai országban már tombol az influenza. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint azt pontosan nem lehet megjósolni, hogy mikor, de két-három hét múlva megyénkben is megjelenhet a betegség.

Dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvostól megtudtuk: az influenza figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 5.-11. között a betegforgalom és az influenzaszerű megbetegedések száma is a duplájára emelkedett, megyénkben 260 személy fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Azt is megtudtuk: a szezon kezdetétől ez idáig, a megyei orvosok által beküldött kilenc mintából egy esetben mutatták ki az A/H3N2/ influenzavírus jelenlétét.

„A térítésmentes védőoltást lehet kérni a háziorvosoktól, házi gyermekorvosoktól. Minél hamarabb érdemes beadatni a vakcinát, az oltás ugyanis 10-14 nap múlva fejti ki hatását. Egy esetlegesen kialakuló járvány sem akadálya az oltás beadásának” – válaszolta a megyei tisztifőorvos.
 
Hirtelen tünetek
A tünetek hirtelen megjelenése esetén, ha hőemelkedés vagy láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, esetleg légszomj jelentkezik, forduljunk orvoshoz. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap. „Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd alatt keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. A megelőzés hatékony módja az idejében megkapott védőoltás. Járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, a tömeget. Ha beteg, pár napig maradjon otthon, védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord” – figyelmeztetett a szakember.

„Egy-egy influenzagyanús eset előfordult, de most még nem beszélhetünk járványról” – ezt dr. Ujj Róbert háziorvos mondta. Azt is, hogy sok beteg keresi fel a rendelőt, de most a felső légúti megbetegedések gyakoriak.

A háziorvos szerint is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, főleg az időseknek, gyerekeknek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek. Az orvosok fel is készültek erre, hiszen általában kampányszerűen igénylik a páciensek a vakcinát: ha a hírek járványról, vagy annak közeledtéről szólnak, általában többen észbe kapnak és beadatják az oltást.

N. Szántó Rita
szak.hu