Közeleg a forinthitelek banki elszámolása

2015.06.28 10:42

Hamarosan újabb szakaszhoz érkezik a hiteltermékek elszámolása, ugyanis június 30. a fordulónap, amikor a hitelintézeteknek a forinthiteleikkel és a valódi devizakölcsönökkel is el kell számolniuk. A lépés nagyjából 250 milliárd forintjába kerülhet a bankoknak.

Jövő kedd a fordulónap, amikor a jogszabályi előírásoknak megfelelően a bankoknak a forinthiteleikkel és a valódi devizahiteleikkel is el kell számolniuk ügyfeleikkel. Mint a devizaalapú hiteleknél, az elszámolóleveleket csak később kapják kézhez az ügyfelek, az előírások szerint augusztus 1. és szeptember 30. között. Csúszás akkor engedélyezett, ha a pénzintézet pert indított, és az nem zárul le augusztus 1-jéig. A most soron lévő hi­teltermékek adják a bankszektor elszámolásból keletkező becsült ezermilliárd forintos jóváírásának nagyjából negyedét. Az elszámolás a mostani esetben az egyoldalú szerződésmódosításokat, kamatemeléseket érinti. Eközben zajlik a mozgolódás a piacon a már elszámolt devizahitelek kapcsán is. A panasztételi határidő a legtöbb bank esetében már elmúlt, most már a hitelváltáson van a sor. A Budapest Bank felmérése szerint a megkérdezett élő jelzáloghitel-szerződéssel rendelkezők közül minden második válaszadó veszi fontolóra, hogy jelenlegi konstruk­cióját kedvezőbbre cserélje. Ennek során a felmérésben részt vevők 70 százaléka más pénzintézetek ajánlatait is megvizsgálja, 17 százalék pedig teljesen biztos abban, hogy nem marad jelenlegi bankja ügyfele.

A banki felmérés további érdekes megállapításokat is hozott, például azt, hogy a devizahitelesek kicsivel több mint fele tapasztal törlesztőrészlet-csökkenést az elszámolást követően, ők átlagosan 33 ezer forinttal fizetnek kevesebbet. Akiknek csökkent ezáltal a havi kiadásuk, az adott válaszok alapján talált pénzként tekintenek a könnyítésre, és terveik szerint a csökkenésből adódó pénz átlagosan felét, mintegy 16 ezer forintot felélik, jellemzően napi fogyasztásra. Megtakarításban csak 11 százalékuk gondolkodik.

Az eddigi forintosítás után is maradnak még devizaalapú hitelek, például autóvásárláshoz felvett termékek, melyek a svájci frank év eleji durva erősödése miatt az adósokat még kedvezőtlenebb helyzetbe hozták.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több alkalommal szorgalmazta, hogy ezeket a hiteleket is forintosítsák, mivel nagy az átfertőzés veszélye, vagyis az adósoknak rendszerint több hitelük is van, és ha az egyiket nem tudják fizetni, jó eséllyel a többivel – például a lakáshitelükkel – is hátralékba kerülnek. Az MNB ebben az ügyben a Magyar Bankszövetséggel is egyeztet.

Mint azt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak a napokban kifejtette, vizsgálják a kérdést, de a megmaradó lakossági devizahitelek hátralévő futamideje viszonylag rövid, így természetes leépülésük is egyre gyorsabb.

napigazdasag.hu

 

 

—————

Vissza