Közmeghallgatást tartottak Miskolcon

2015.10.02 10:43

A közbiztonságról, illetve annak hiányáról panaszkodtak a legtöbben a miskolci közmeghallgatáson.

„Emberi ürülék az utcán, az ide kitelepültek eldobálják a szemetet, borzalmas higiéniás körülmények között élnek kisgyerekekkel” – panaszkodott egy, a lyukóvölgyi Őzugró utcában élő nő a csütörtöki, miskolci köz­meghallgatáson. Azt is firtatta, hogyan kaphattak lakhatási engedélyt azok, akik ilyen környezetben élnek, illetve egyáltalán jogosan laknak-e ott. Elmesélte, a területen gyakori a betörés, terménylopás, feltörik a hétvégi házakat. Ha próbálja megakadályozni, megtámadják, de előfordult már az is, hogy leütötték. „17 éve lakom ott, egy évtizede még hétvégenként volt élet, kijártak a tulajdonosok, ma már a legtöbb telek, hétvégi ház üres. A Lyukóvölgyet nem szeretnénk elhagyni, de egyedül kevesek vagyunk, hogy fenntartsuk a rendet” – fogalmazott.

Összekarcolják
A közmeghallgatáson többen is panaszkodtak a közbiztonságra, illetve annak hiányára. Leginkább azok, akik az Avason élnek, vagy a Lyukóvölgyben, Pingyomban van telkük. De volt olyan is, aki a Győri kapu 110–118. szám mögötti parkolóval kapcsolatban érintette ezt a témát. „Nem lehet ott hagyni az autókat, összekarcolják azokat, a takaróponyvákat összevágják” – sorolta az egyik ott lakó, aki a Pingyommal kapcsolatban is vandalizmusról, betörésekről beszélt. Majd felszólalása után még elmondta: „Miskolcon tökéletes a közbiztonság és ez önnek köszönhető, polgármester úr”.

A téma kapcsán dr. Kriza Ákos polgármester igyekezett hangsúlyozni, most készül egy tanulmány a városi kamerarendszer bővítéséről, a terv ugyanis az, hogy 400–500 kamerát helyeznek ki Miskolcon. Emellett a városvezető fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy a kihelyezések mellett a megfigyelést is erősítenék. A Pingyom esetében a lovas mezőőrök szerepét hangsúlyozta, mint mondta, fokozni kell ezt a szolgálatot.

Ismerik a helyzetet
Bakk Richárd, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetőhelyettese a Lyukóvölgy problémájával kapcsolatban elmondta, ismerik a helyzetet, az idén 16 betörés történt az Őzugró utcában, ebből hat maradt eddig felderítetlen. Ő úgy gondolja, egyre nagyobb a felderítések száma, ami a későbbiekben visszatartó erő lehet a bűnözők számára. De hangsúlyozta azt is, a lakosok összefogására is szükség van, tanácsolta, lépjenek be a polgárőrökhöz és – mint más területeken – közösen járőröz­zenek.

Bakk Richárd a Pingyom esetében azt mondta, máshol sokkal rosszabb a helyzet, mint azon a területen, hiszen kevesebb a jogsértés. „Ennek ellenére persze törekszünk arra, hogy minél többször jelen legyünk a területen, de minden répa mellé nem lehet rendőrt állítani” – fogalmazott.

A Győri kapui autórongálásról a rendőrkapitányság vezetőhelyettesének nem volt tudomása, arra kérte a lakókat, tegyenek bejelentést ezekről az esetekről, mert ha nem, akkor nulla százalékos a felderítések aránya – hangsúlyozta.

minap.hu