Közösen imádkoztak a betegek világnapján

2016.02.11 19:05

Idén görögkatolikus szertartást tartottak a Megyei Kórház kápolnájában. A betegek világnapjának megünneplését II. János Pál pápa kezdeményezte 1993-ban.

Már tizenegyedik alkalommal tartották meg a betegek világnapját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Isteni Irgalmasság Kápolnájában.

betegek_vilagnapja_160211_fkcs_8.jpg

fotó: F. Kaderják Csilla

– Azért jöttem el, mert úgy gondoltam, hogy nagyon fontos, hogy hálát adjak – mondta Szekeres Béláné. – Érintett vagyok beteg oldalról, hiszen volt egy súlyos és hosszú betegségem.

betegek_vilagnapja_160211_fkcs_2.jpg

– Amikor az ember beteg lesz, először nem érti, sőt mérges is, hogy miért éppen én – magyarázta Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye görögkatolikus püspöke, aki imaórát végzett a nagyböjtre való tekintettel. – Aztán semminek sem látja értelmét, és végül az Isten felé fordul. Ez pedig újra erőt ad neki. Ezek a helyzetek a hitünket teszik próbára.

betegek_vilagnapja_160211_fkcs_12.jpg

Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa szerint természetes, hogy megtartják ezt az ünnepet.
– A betegek világnapján régi és jelenlegi betegeinkről emlékezünk meg, velük együtt elmélkedünk intézményünk kápolnájában. De persze az természetes, hogy megünnepeljük ezt a napot, hiszen mi, az orvosok és a nővérek is a betegekért vagyunk.

betegek_vilagnapja_160211_fkcs_14.jpg

A betegek világnapját 1993-tól ünneplik meg világszerte.

– Sok csodálatos gyógyulás történt február 11-én, ezért II. János Pál pápa kezdeményezte, hogy ez a nap a betegek világnapja legyen – mondta Tótszegi István görögkatolikus kórházlelkész, a jelenlegi program szervezője.

A kápolnában vasárnaponként más és más felekezet tartja a szertartását. Minden hónap első vasárnapján római katolikus, másodikon evangélikus, harmadikon görögkatolikus és negyediken református szertartást tartanak.

minap.hu