Közösségben ünnepelték a magyar kultúrát, a magyar nyelvet Miskolcon a nyugdíjasok

2017.01.24 17:23

A Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott ünnepi megemlékezést a Baross Gábor Nyugdíjas Klub kedden a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban, ahol Bari Gábor költő volt a vendég.

kultura_nap_voke_170124_ja_10.jpg

fotó: Juhász Ákos

Egyperces néma felállással emlékeztek meg a veronai busztragédia áldozatairól a klubtagok és a meghívott vendégek, akik ezt követően közösen elénekelték a Himnuszt.

kultura_nap_voke_170124_ja_9.jpg

A szervező Baross Gábor Nyugdíjas Klub vezetője köszöntőjében rámutatott, a klub életében már hosszú évek hagyománya, hogy közösen is megünneplik a Magyar Kultúra Napját – valamikor tematikus, egy-egy nagy költő, író kiemelésével, valamikor pedig átfogóan magát a magyar kultúrát, a magyar nyelvet éltetik. Utóbbi állt a középpontban az idei alkalmon is.

kultura_nap_voke_170124_ja.jpg

– Egyre népszerűbb és színvonalasabb országos rendezvényeket, városi műsorokat tartanak az ünnepen, de fontosnak tartjuk, hogy kisebb közösségben, klubunkban külön is ünnepeljünk. Kicsit olyan érzés jár át ilyenkor, mint amikor gyermekeinkkel, unokáinkkal olvastunk együtt verset vagy más irodalmi műveket – magyarázta Szabóné Nagy Julianna.

kultura_nap_voke_170124_ja_6.jpg

A klubvezető hangsúlyozta „az édes anyanyelvünk” ápolásának fontosságát, hiszen ez az egyik legfontosabb elem, ami összeköti a magyarságot. A klubtagok mindezeket is szem előtt tartva emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról, Kazinczyról, Kölcseyről, a kultúránkról. Majd már áttérve a vendégre, Bari Gábor költő munkássága került terítékre, aki ihletforrásairól, az élet apró örömeiről, a természetben felfedezhető ok-okozati összefüggésekről – és végtére is: az emberről, a boldogságról beszélt, olvasta fel műveit, amit ő ma már a kertészkedésben talál meg leginkább.

minap.hu