Közösségi tervezés indul a ,,zöld folyosónkról" Miskolcon

2022.08.28 19:09

A miskolciak véleményére, ötleteire is kíváncsi a városvezetés abban a kérdésben, hogy milyen beruházások valósuljanak meg a várost átszelő, Szinva menti zöld folyosón. Az újabb miskolci közösségi tervezést vasárnap délelőtt, a Szinva Örökség Napokhoz csatlakozva jelentették be a II. János Pál pápa téren.

 
Fotók: Juhász Ákos
 
Az idén elindult Részvételi Program keretében most veszi kezdetét a közösségi tervezés első szakasza. Szeretnének a Szinva mentén emberközeli beruházásokat megvalósítani, de ehhez az önkormányzat a lakosok véleményére, meglátásaira is támaszkodna. A görömbölyi pincesor kapcsán már volt erre példa - most egy nagyobb volumenű kérdésben számítanak a miskolciak ötleteire.
 
A kezdetek 2019-ig nyúlnak vissza. Mint arra a vasárnapi sajtótájékoztatón Varga Andrea alpolgármester is rámutatott, már akkor elkezdték civil partnerekkel átgondolni a miskolci részvételi koncepciót. A cél az volt, hogy a lakossági javaslatok eljussanak a városvezetéshez, és így azok a döntéselőkészítési folyamat részévé válhatnak.
 
- A részvételi koncepció fontos eleme, hogy ahol csak tudnak, közösségi tervezéssel induljanak neki a fejlesztéseknek - húzat alá az alpolgármester, hozzátéve: ez alapozhatja meg, hogy olyan elképzelések valósuljanak meg, amik a közösség kedvére valók, miközben a város fejlődését is jó irányba terelik. A Szinva Zöld Folyosó pedig egy ilyen fontos közösségi tervezési feladat.
 
Kovács Kamilla, az önkormányzat civil részvételi referense elmondta, első lépésként - a főépítész vezetésével - meghatároztak hat olyan helyszínt a Szinva mentén, amik alkalmasak lehetnek arra, hogy ott közösség által használt attrakciókkal, a helyi igényekhez igazodó elemekkel megújuló terek jöjjenek létre. A terek kialakításában, a funkciók meghatározásában, vagy éppen a térelemek elhelyezésében is kérik majd a lakosság közreműködését.
 
 
Szunyogh László főépítész "hihetetlen adottságnak" nevezte, hogy egy patak 22 kilométer hosszan átszeli a települést, összekötve ezzel szinte majdnem az összes városrészt. Ezt az adottságot azonban évtizedeken keresztül nem használták ki.
 
- Veres Pál polgármester aztán márciusban bejelentette a Szinva Zöld Folyosó programját, nekünk a főépítészi kabinetnél az a feladatunk, hogy ezt műszaki, városrendezési tartalommal töltsük meg - tette hozzá.
 
Részletezte: a patak egy hosszanti tengely, egy ökológiai-természeti folyosó, amely alkalmat ad arra, hogy ennek mentén - kerékpárral, gyalogosan - végig tudjunk menni a városon. Akár a Tiszai pályaudvarról Lillafüredre is.
 
- A közösségi tervezés folyamán meghatározhatják a lakók, mit szeretnének ott látni - például egy újabb Szinva teraszt, vagy csak egy egyszerű szalonnasütőt. Elég kreatívak a miskolciak, a mi dolgunk az lesz, hogy ezt mérnöki, városrendezési szemmel összefogjuk - mondta.
 
A program ezzel tehát elindult, vasárnap a Szinva Örökség Napok több helyszínén is felhívták a miskolciak figyelmét a programra. A következő időszakban a tervezzukmiskolcot.hu oldalon további részleteket, információs anyagokat olvashatunk majd.
 
Kujan István
minap.hu