Közveszéllyel fenyegetett a borsodi asszony

2016.08.02 08:25

Egy hónapig biztosan előzetes letartóztatásban marad a bombával fenyegető nő.

Az egyik a három közül...

Mint írtuk, a Miskolci Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte K-né K. M. 36 éves szikszói nőt, aki több alkalommal (július 14-én, majd július 21-én és július 25-én is) a 112-es segélyhívón keresztül bejelentést tett, miszerint az egyik miskolci bankfiókban hamarosan bomba fog robbanni. Ennek megfelelően közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt indult meg a büntetőeljárás ellene.

 

Akár 4 és fél év is lehet

Mint megtudtuk, a közveszéllyel fenyegetést az követi el, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget. A Büntető törvénykönyv szerint alapesetben ez a bűncselekmény maximum 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a köznyugalmat súlyosan megzavarja a cselekmény, 1-től 5 évig terjedő a szabadságvesztés. A nő esetében azonban – a nyomozás adatai alapján – 3 rendbeli „cselekményről” van szó, a kiszabható büntetés a halmazat miatt akár 4 és fél év szabadságvesztés is lehet.

Az utóbbi években a Miskolci Járásbíróságon három ügy volt folyamatban közveszéllyel fenyegetés miatt, és egy ügy még folyamatban van. Volt, aki nagykövetség, míg más börtön, rendőrség, illetve a Bosch miskolci gyárának felrobbantásával fenyegetőzött. A kiszabott büntetések is eltérőek voltak: volt, akit 200 óra közérdekű munka büntetésre ítéltek, míg mást pénzbüntetésre, két vádlottat végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság.

 

SZB
boon.hu