Kristóf Luca: A magyarok azt értik, hogy a postás meglógott a nyugdíjjal, azt nem, hogy Mészáros Lőrincnek a semmiből lettek százmilliárdjai….

2019.02.03 14:08
 
... az emberek szerint a gazdasági elitben mindenki lop .....

Magyarországon az elit nem tölti be mintaadó funkcióját, a politikai elit tagjai nem építik és erősítik a demokráciát, a leggazdagabbak között egyre inkább jelen vannak a NER-lovagok, akik a vagyonukat nem piaci teljesítménnyel szerezték. Többek között erről beszélt Kristóf Luca szociológus, elitkutató, az MTA tudományos főmunkatársa, a 168 óra című hetilapnak adott interjújában.

egyszeru
Fotó: pixabay
 
A magyar társadalom nagyon rossz véleménnyel van a gazdasági, társadalmi, a politikai és a kulturális elitről
 
Amikor egy kutatásban a megkérdezetteknek egy egytől tízig terjedő skálán kellet pontozniuk a teljesítményeket, a politikai 3,2, a gazdasági 3,7, a kulturális elit pedig 5,3 pontot kapott. A válaszok persze függnek a pártpreferenciától, ha éppen olyan kormány van hatalmon, amely a megkérdezettnek kedves, akkor jobb értékelést ad, megengedőbb.”
 
Elmondta, hogy a kutatásában a politika által támogatottak között Mészáros Lőrincet, Simicska Lajost és Andy Vajnát jelölték meg a legtöbben. A saját érdemből gazdagok között Csányi Sándort, Demján Sándort és Wáberer Györgyöt:
 
A politikai kedvezményezetteket egyébként sokkal könnyebben és sokkal tudtak azonosítani, mint a self-made maneket. Az utóbbiak a rendszerváltást követő privatizációk segítségével tudták elkezdeni a vagyonépítést, vagyis nem függetlenek ők sem a politikából, csak erre már senki sem emlékszik.” / ………./ „ …….a nemzeti burzsoázia felemelkedése olyan mértékű és annyira látványos, hogy elnyomja azt, ami korábban történt. Hogy Mészáros Lőrinc a semmiből három év alatt hozta be Csányi Sándort, szinte már jó színben tünteti fel a korábbi garnitúrákat. A kutatás szerint tehát mindenki, a Fidesz szavazók is tudják, hogy a NER-lovagok politikai kapcsolataik révén gazdagodtak meg, de ez a tény senkit sem zavar.” /……../ “Mert az emberek nagy része azt gondolja, hogy a gazdasági elitben mindenki lop, mindenki korrupt, és emiatt elfogadják az olyan kirívó eseteket is, mint Mészáros Lőrincé.”
 
A gazdasági fejlődésre nagy hátrány a politikai megosztottság
 
A szociológus hangoztatta, vannak olyan hálózatkutatási eredmények, amelyek azt mutatják, hogy a gazdasági fejlődésre nagy hátrány a politikai megosztottság. Az ellenoldalon állók között nehezen képzelhető el együttműködés. Ez mostanában nagyon látványosan zajlik:
 
Látni kell tehát, hogy a gazdasági és politikai elit kapcsolatában a politika a domináns. Nálunk rendszeresen oligarcházzák a nagyon gazdagokat, például Mészáros Lőrincet. Az oligarcha olyan személy, akinek akkora gazdasági hatalma van, hogy azzal befolyásolni tudja a politikát, majd ezen keresztül a számára legtöbb hasznot hozó módon az államot is. Mészáros Lőrinc azonban nem oligarcha, hanem kliens.” / …akit a politikai elit mozgat, és önmagában nincs hatalma. Szalai Erzsébet fogalmával élve Magyarországon jelenleg kliensburzsoázia van.”
 
Mészáros Lőrinc pontosan tudja a helyét
 
A szétosztott vagyont Orbán Viktor bármikor képes visszavenni. Erre példa az, ahogyan a Fidesz-közeli médiumokat a tulajdonosai önként betették a Közép–Európai Sajtó és Média Alapítványba. Kiemelte, a gazdasági hatalmat nagyon jól koncentrálta a politikai elit, és ellenőrzése van felette. Orbán Viktor tavalyi tusványosi beszédét sokan úgy értelmezték, hogy ezek után a kultúra felé fordul:
 
Azt mondta, egy korszak azon múlik, hogy milyen kulturális áramlatok vannak benne. Talán úgy érzi, abban még van számára további potenciál. Bár szerintem nincs sok. A kulturális erőforrások nem hasonlítók a gazdaságiakhoz.” / …../ “Készítettem egy kutatást erről, és az derült ki, hogy jelenleg Nádas Péter a legtekintélyesebb szereplő. Tőle viszont nem nagyon tudnak elvenni bármit is. De azt is nehéz befolyásolni, hogy jót vagy rosszat gondoljon a társadalom Alföldi Róbertről vagy Vidnyánszky Attiláról.”
 
Az elit szerepe a mintaadás a társadalom felé
 
A magyar elit csak rossz mintát ad. A politikai elit például egyre kevésbé tartja be a demokratikus játékszabályokat. Egyetértett azzal, olyan magasan van az ingerküszöb, hogy nehéz kizökkenteni az embereket:
 
Az átlagemberek nem fogják fel ezeket az összegeket. Azt értik, hogy a postás meglógott a nyugdíjjal, vagy valaki elsikkasztott kétmillió forintot a munkahelyén. Amiatt viszont nem fognak Felcsútra vonulni, mert Mészáros Lőrincnek a semmiből lettek százmilliárdjai. Fontos dokumentálni a történéseket, de nem hiszem hatásuk lenne ezeknek a listáknak.”
 
BI
varosikurir.hu