Kriza Ákos miskolci polgármester rágalmazás miatt feljelentést tett

2016.01.18 18:26

"Súlyos vádakkal illetett egy nyíregyházi roma vállalkozó engem a 2014-es választási kampány kapcsán..."

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) Miskolc 2014-ben újjáválasztott polgármestere rágalmazásért feljelentette Lakatos Miklós nyíregyházi vállalkozót, aki a múlt héten az N1 TV egyik videójában azt állította: a Fidesz 2014-es miskolci önkormányzati kampányában dolgozott másokkal együtt és "feketekasszából" fizettek nekik ezért.

Kriza Ákos hétfőn a miskolci városházán rendkívüli sajtónyilatkozatot tett, és úgy fogalmazott: "súlyos vádakkal illetett egy nyíregyházi roma vállalkozó engem a 2014-es választási kampány kapcsán, és mivel engem és az önkormányzatot állította fókuszba, éppen ezért vizsgálatot rendeltem el a polgármesteri hivatalban."

Azt mondta: Lakatos Miklós a polgármesteri Facebook-oldalán 2014. július 26-án 19 óra 17 perckor bejelentkezett - mint ahogy ő is ezt állította -, "és az a kollégám, aki ezt az oldalt kezeli azt a szokásos sablonválaszt adta neki, hogy mindenkinek válaszolunk, ez alól ő sem kivétel".

Leszögezte: személyesen nem látta Lakatos Miklóst, nem találkozott, nem beszélgetett vele soha. Ebből következik, hogy sem ő, sem az önkormányzat nem volt, és nincs semmiféle jogviszonyban a vállalkozóval, akinek az állításai abszurdak, és "tejes mértékben" megdöbbentették őt - tette hozzá.

Kriza Ákos azt is kijelentette, hogy az "önkormányzatnak nem volt, nincs és nem is lesz polgármesterségem idején semmiféle feketekasszája, feketebőröndje".

Közölte: a belső vizsgálat néhány óra alatt kiderítette, hogy Lakatos Miklós nevű személy nem használta a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő autót, az önkormányzat pénzt soha nem adott neki. As az is kiderült - folytatta -, hogy akkori kabinetvezető-helyettese, Kovács Zsolt - aki romaügyekkel, a romák munkába állásának segítésével is foglalkozott - a feladatkörével összefüggésben "találkozhatott" Lakatos Miklóssal az önkormányzat épületében.

A polgármester arra kérte az újságírókat - akik kérdéseket nem tehettek fel -, hogy nézzenek utána a vállalkozó hitelességének, mert a "politikai életbe notóriusan visszatérő személlyel állunk szemben", aki korábban részt vett az MSZP-s Veres János és Csabai Lászlóné kampányában is. Jelen pillanatban három feljelentés van Lakatos Miklós ellen, hétfő reggel ő tette a negyediket, rágalmazásért - tette hozzá.


Miután nyilvánosságra került az N1 TV felvétele, a miskolci önkormányzat ellenzéki pártjai közül a Jobbik a rendőrséghez fordult a "feketekassza" ügyében. Kriza Ákosnak mennie kell posztjáról, ha bebizonyosodnak a vádak, amelyek szerint a Fidesz 2014-es győzelmében táskából osztott milliók is szerepet játszottak - jelentette ki Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján közölte: a hatóságoknak kell kideríteniük, van-e a miskolci Fidesznek feketekasszája, és osztogattak-e a városházán a kormánypárt kampányát segítőknek táskából milliókat úgy, hogy el sem kellett számolni a pénzzel.

Az MSZP miskolci szervezete közleményében azt írta: a vállalkozó "részletes beismerő vallomással felérő" szavainak valóságtartalmát nem tudják ellenőrizni, ezért azt várják el a rendőrségtől, hogy azonnal indítson nyomozást az ügyben. Kriza Ákostól pedig azt várják, hogy ha az elhangzottak szerinte nem igazak, akkor rágalmazás miatt jelentse fel a vállalkozót, a nyomozás idejére pedig, amíg nem tisztázza magát, függessze fel polgármesteri tevékenységét - tették hozzá.

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, Tompa Sándor hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "Kriza Ákos elárulta a miskolciakat, amikor hazugságokkal szerezte meg a polgármesteri széket". A DK választási csalás gyanúja miatt feljelentést tesz, és "a demokratikus ellenzék egészével" rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi - áll a közleményben. Az ellenzéki politikus hozzátette: pártja "azt szorgalmazza, hogy a fideszes városvezetés a rendkívüli közgyűlésen oszlassa fel magát". Ha ez nem történik meg, akkor "a teljes miskolci Fidesz is elárulja a miskolciakat" - fogalmazott.

Lakatos Miklós az Észak-Magyarországnak kijelentette, hogy nincs félnivalója. A nyíregyházi vállalkozó a borsodi napilapban hétfőn megjelent nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy amit a videóban elmondott, az "szóról szóra igaz", a bizonyítékait pedig letétbe helyezte ügyvédjénél.

mti.hu