Krízis: egyedül maradnak nyugdíjasok százezrei

2019.08.04 12:40

Szociális területen a legalacsonyabbak a bérek az egész nemzetgazdaságon belül: a betöltetlen álláshelyek száma 2010 óta folyamatosan nő, jelenleg 3600 betöltetlen álláshely van, tömeges méreteket öltött a kivándorlás, egyre több pozíciót szakképzetlen közfoglalkoztatottak töltenek be.

Képtalálat a következőre: „gondozó nő idős gondozott https”
Fotó: Leyla Vidal / AFP
 
Az elöregedő társadalom, és a szociális munka kilátástalansága miatt a jelenlegi ellátó rendszer nem lesz fenntartható, mind több és több idős ember lesz, aki kevés vagy semmilyen segítségre nem számíthat. Ha pedig az idősek fizikális egészségéről nem tud gondoskodni az ország, a mentális egészségre még kevesebb figyelem hárul - derül ki a penzcentrum.hu cikkéből.
 
A legfrissebb KSH adatok szerint jelenleg 1,89 millió fő él Magyarország, 65 év felett, és 433 ezren vannak 80 év felett. A szociális szolgáltatásokat illetően az idősotthonok terén a legrosszabb a helyzet, amit mindössze az idősek 3 százaléka tud igénybe venni.
 
A szakképzett gondozók átlagéletkora is 50 év körül van, tehát nemsokára a legtöbbjük nyugdíjba vonul. Eközben drasztikusan lecsökkent a szociális felsőfokú végzettek száma 2009 óta, tehát nincs utánpótlás.
 
Elvileg az olyan alapszolgáltatások biztosítása, mint az étkeztetés és házi segítségnyújtás minden önkormányzat számára kötelezően biztosítandó feladat, amelyről szintén csak a magyar idősek egyharmadának van egyáltalán tudomása. Azonban az alapszolgáltatások nem terjednek ki a mentális egészségre, arra már valóban nincs kapacitás.
 
hirklikk.hu