Krumplivész miatt rendeltek el zárlatot Nógrád megyében

2015.11.04 12:51

Szécsényben jelent meg újra a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása. Nincs ellene más védekezés, mint a termés megsemmisítése, és a zárlat.

Növényegészségügyi zárlatot rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Nógrád megyei Szécsényben a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt. A Nébih szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: két Nógrád megyei termőhelyen is megjelent a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó karantén károsító. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság elrendelte a fertőzött tételek megsemmisítését, valamint a növényegészségügyi zárlat kiterjesztését a területre.

Nógrád megyében korábban már elrendeltek zárlati intézkedéseket a fertőzés miatt, ennek ellenére 2015-ben a fertőzött termőhelyeken végzett utóellenőrzések során a két szécsényi termelőnél az összesen 7,2 hektáron termelt étkezési burgonyából vett mintákban a laboratórium ismét kimutatta a kórokozó jelentétét.

A megyei kormányhivatal a fertőzöttségre utaló előzetes eredmények birtokában azonnal elrendelte a forgalomba hozatali, szállítási és felhasználási tilalmat. A megerősített eredmények alapján már megkezdődött a fertőzöttnek nyilvánított táblákon termett összes burgonya megsemmisítése. Az idei fertőzés az előző évben elrendelt növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését vonja maga után. A Nébih közleményében hangsúlyozza: a betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy senki ne ültessen növényegészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát.

A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása világszerte előforduló betegség, nincs ellene termelői védekezési lehetőség. Ezért elterjedése nagy gazdasági kárt okozhat a burgonyatermesztésben. Magyarországon először 2004-ben Baranya megyében fordult elő a fertőzés. Akkor az állomány megsemmisítésével sikerült felszámolni a betegséget. A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság az ország egész területén folyamatosan végzi a hatósági ellenőrzéseket - jelezte a Nébih.

vs.hu