Kunhalmi: küzdeni fog az MSZP a települési önkormányzatok kifosztása ellen

2020.05.13 17:10

Ellehetetlenítheti a települési önkormányzatokat a különleges gazdasági övezetek felállításról szóló kormányzati törvényjavaslat az MSZP szerint.

Fotó: Végh Csaba
 
Újabb törvényjavaslatokat terjesztett a parlament elé múlt éjjel a kormány, ezek közül egyik – Semjén Zsolt által jegyzett – az úgynevezett különleges gazdasági övezetek felállításról szól. Az MSZP szerint a vírus elleni küzdelem helyett, a települési önkormányzatok kifosztásán dolgozik a kormány – erről Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke és Varga László szocialista országgyűlési képviselője beszélt szerdán Miskolcon. 
 
- Ez a javaslat lényegében minden olyan beruházást, amelynek értéke meghaladja az öt milliárd forintot különleges gazdasági övezetté nyilváníthatna. Innentől kezdve a kormány minden egyes, a beruházásból származó forrást einstandolna az önkormányzatoktól, és azokat átcsoportosítana a jellemzően fideszes többségű megyei önkormányzatokhoz, azokat ők költhetnék el, ők rendelkezhetnének vele – mondta a Kunhalmi Ágnes. Ez azt jelenti – folytatta – , hogy a javaslat elfogadása esetén nagyon nagy bevételtől fognak elesni az önkormányzatok, akiknek a koronavírus-járvány idején már így is nagyon nehéz a dolguk, rengeteg plusz költségük van a védekezés miatt.
 
 
A választmányi elnök kijelentette, minden eszközzel tiltakozni fognak az ellen, hogy ezt a javaslatot az országgyűlés a jelenlegi formájában szavazza meg.
 
A törvényjavaslat tovább nehezítheti Miskolc helyzetét is – erről már Varga László beszélt. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett:  a kormányzati elvonások, a veszélyhelyzet okozta bevételkiesések, és a védekezés költségei miatt idén több mint 7 milliárd forinttal kevesebb összegből gazdálkodhat Miskolc. 
 
 
- Úgy látjuk, hogy ez a javaslat a kormány által a nem Fideszes vezetésű önkormányzatok ellen indított átfogó hadjárat következő állomása. Emlékezetes, a tavaly októberi választásokat követően a kormányzat ugyan szavak szintjén azt kommunikálta, hogy együttműködnek majd minden önkormányzattal, a gyakorlat azonban nem sokkal később már mást mutatott. Amit viszont az elmúlt hónapokban művel a kormány, az egészen elképesztő. Hatalmas összeget vontak el az önkormányzatoktól, ez a javaslat pedig újabb terhet jelenthet majd, ráadásul olyat, ami a veszélyhelyet után is megnehezítheti majd az életet, vélhetően elsősorban az ellenzék általvezetett városokban – tette hozzá a politikus.
 
Tajthy Ákos
minap.hu