Kutatóközponttal működik együtt a központi kórház Miskolcon

2017.06.12 16:54

Infokommunikációs eszközökkel, mérnökinformatikai fejlesztésekkel, energetikai és logisztikai rendszerek kidolgozásával támogatja a megyei központi kórházat a Bay Zoltán kutatóközpont. Az együttműködési megállapodást ma írták alá a Megyei Központi Kórházban, és egy közös bejáráson is részt vettek az intézmények képviselői.

A megyei központi kórház főigazgatója és a Bay Zoltán kutatóközpont ügyvezetője írta alá az együttműködési megállapodást, a megoldásra váró feladatokról. A közös munkának már vannak előzményei, hiszen a Bay Zoltán kutatóközpont munkatársai a mérnöki munkák mellett elektronikus egészségügyi kutatásokkal is foglalkoznak.

korhaz_bay_3.jpg

– A kutatóintézetben orvosi kutatásokat nem végzünk, villamos mérnökeink, informatikusaink, mérnökeink vannak, és ők tudnak együtt dolgozni a kórház orvosaival, és olyan fejlesztéseket létrehozni, amik könnyebbé, gyorsabbá teszi a betegek ellátását – mondta Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

korhaz_bay_4.jpg

A kutatóközpont munkatársai elsőként olyan távgyógyászati eszközök kidolgozását tervezik, amely lehetővé teszi a távkonzultációt és a vizsgálati eredmények kiértékelését az orvosok számára vagy egymás között. De tervben van az idősek speciális ellátásához szükséges elhelyezési körülmények kidolgozása, és a személyre szabott terápiához nélkülözhetetlen kutatások kidolgozása is.

korhaz_bay_5.jpg

– Ez egy olyan kutatási jellegű tevékenység, aminek például az informatikai és a logisztikai hátterét meg tudja adni a Bay Logi – mondta Tiba Sándor, a B-A-Z. Megyei Központi Kórház főigazgatója. – A végső eredmény lehet egy új módszer, egy új gyógyszer kipróbálása, vagy például egy génbank létrehozása a daganatos megbetegedések vonatkozásban.

Az együttműködési megállapodás szerint a jövőben a kórházak energetikai racionalizálásába is bekapcsolódnak majd a műszaki tapasztalattal rendelkező mérnökök.

minap.hu