Lakhatásukért tüntetnek a miskolci romák

2015.03.15 08:39

Továbbra sincs megnyugtató megoldás a miskolci „számozott utcák” ügyében – a nagyrészt romák lakta szegénynegyed felszámolása iránt eltökélt a városvezetés, helyére stadionparkolót terveznek.

A lebontásra ítélt házakban lakó családoknak kétmillió forintot ajánlanak, hogy abból vegyenek máshol lakást – ezzel lényegében kiűzik őket a városból, noha az ott élők 90 százaléka miskolci születésű, a többiek nagy része pedig évtizedek óta ott él.

Vasárnap „Számozott március” címmel tartanak demonstrációt a városrészben – a felhívásban az áll, hogy Miskolc vezetése módszeresen elűzi az épülő stadion közelében élő lakosokat anélkül, hogy gondoskodna lakhatásukról. Élőlánccal és piros-fehér-zöld szalaggal zárják le a telepre vezető egyik utcát, népgyűlést tartanak, felszólalnak a kitelepítésre ítélt számozott utcák lakosai és Iványi Gábor lelkész.

Korábban Váradi Gábor, Horváth Aladár és Rácz Béla roma vezetők nyílt levéllel fordultak az Európai Unióhoz. Szerintük intézményesített cigányüldözés zajlik Miskolcon, a stadionrekonstrukció útjában lévő családok mellett több száz máshol élő embert is felszólítottak otthonuk elhagyására.

hir24.hu