Lantos Gabriella a Sinopharm-vakcina körüli kérdések miatt kritizálta Müller Cecíliát

2021.05.11 15:36

Az egészségügyi szakértő szerint azonnal foglalkozni kellene azzal, hogy a Sinopharm oltása esetleg hatástalan lehet időseknél.

Lantos Gabriella

 

„Egy felelős vezető nem követ el foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést”Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja így kommentálta Facebook-oldalán azt, amit Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján mondott.
 
Müller hétfőn közölte: „mindig is voltak olyan állampolgárok, akiknél nem kellőképpen válaszol a szervezet a vakcina beadására”, őket majd a közösségi immunitás védi meg.
 
Lantos szerint mivel „egyre alaposabb a gyanú, hogy a Sinopharm az idősebbek közt sokszor nem alakít ki immunválaszt”, a következőket kellene tenni:
 
  • Elrendelni az antitest- és sejtesimmunitás-mérését, állami finanszírozással, nyilvános eredményekkel;
  • A rászorulóknak megszervezni a 3. oltás beadását, egy másik gyártó védőoltásával;
  • Megköszönni a türelmet és biztosítani az érintetteket az együttérzéséről.
 

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten adta meg a vészhelyzeti engedélyt a kínai Sinopharm oltóanyagának. Az engedély azt jelenti, hogy egy adott oltóanyag hatékony és biztonságos. A szakértői munkacsoport 18 év felettieknek ajánlja, két dózisban.
 
 
A WHO engedélye azon viszont nem változtat, hogy a Sinopharm esetében még mindig nincs arról elég bizonyíték, mennyire hatásos a 60 év feletti korosztályban. Ahogy a hvg360 korábban írta, az OGYÉI honlapján található alkalmazási leírásban is az szerepel, hogy míg a Sinopharm hatásossága a 18–59 évesek között 79,34 százalékos, a 60 év felettiek esetében ennek mértékét a vizsgálatok hiánya miatt nem lehet megbecsülni.
 
forrás: facebook.com / hvg.hu
 
 
 
 

—————

Vissza